c S

DZ bo tri nove člane Sodnega sveta izvolil prihodnji teden

12.04.2018 14:15 Ljubljana, 12. aprila (STA) - Mandatno-volilna komisija DZ se je seznanila z listo kandidatov za člane Sodnega sveta in jo ocenila kot ustrezno. Končno odločitev bo sprejel DZ, ki bo 19. aprila izmed šestih kandidatov izvolil tri. Mandatno-volilna komisija DZ tudi predlaga, da s 30. aprilom razreši guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca, ki je odstopil s funkcije.

Julija bo namreč potekel mandat šestim članom Sodnega sveta, med katerimi tri izvoli DZ na predlog predsednika republike. Na njegov javni poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov je sicer prispelo 11 predlogov kandidatur, predsednik Borut Pahor pa je po pregledu kandidatur in posvetu z vodji poslanskih skupin na kandidatno listo, ki jo je posredoval v DZ, uvrstil šest kandidatov. Ti se sicer v teh dneh v predsedniški palači predstavljajo javnosti.

To so Damjan Možina, Andrej Rozman, Rok Svetlič, Andraž Teršek, Verica Trstenjak in Emil Zakonjšek, odločitev, kateri trije bodo postali člani Sodnega sveta, pa je v rokah DZ. Poslanci bodo končno odločitev sprejeli na izredni seji 19. aprila, člane Sodnega sveta pa bodo izvolili s tajnim glasovanjem.

Mandatno-volilna komisija se je danes s kandidatno listo zgolj seznanila ter jo brez poslanske razprave ocenila kot ustrezno. DZ je predlagala, naj izmed kandidatov izvoli tri člane Sodnega sveta. Po besedah Nataše Kovač iz urada predsednika kandidatna lista poslancem omogoča, da izberejo člane, ki bodo uspešno in strokovno suvereno opravljali to pomembno funkcijo.

Parlamentarna komisija je danes državnemu zboru tudi predlagala, naj s 30. aprilom razreši guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca. Ta je namreč s funkcije odstopil, saj bo prevzel položaj v vodstvu enotnega odbora za reševanje bank v okviru bančne unije.

Vodenje Banke Slovenije bo s 1. majem prevzel namestnik guvernerja Primož Dolenc, Pahor pa bo moral sprožiti postopek za imenovanje novega guvernerja.

Mandatno-volilna komisija bi se morala danes opredeliti tudi do predloga ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča za imenovanje Miodraga Đorđevića na mesto podpredsednika vrhovnega sodišča, a so na predlog Jožeta Tanka (SDS) to točko prestavili na eno od prihodnjih sej. Ker se Klemenčič zaradi službenih obveznosti v tujini današnje seje ni udeležil, namreč po Tankovih besedah niso bili izpolnjeni pogoji za argumentirano razpravo, poleg tega pa ni nobenega razloga, da bi s tem imenovanjem hiteli.