c S

Ministrstvo zaradi primera Kos v izredni nadzor celjskega sodišča

11.04.2018 16:39 Ljubljana, 11. aprila (STA) - Ministrstvo za pravosodje je zaradi neporočanja o začetku preiskave stečajnega upravitelja Tomaža Kosa odredilo izredni nadzor nad izvajanjem sodne uprave na celjskem okrožnem sodišču. Hkrati je sodnemu svetu predlagalo disciplinski postopek zoper preiskovalno sodnico Bojano Leskovar, so danes sporočili z ministrstva.

Pravosodno ministrstvo je pobudo za uvedbo disciplinskega postopka zoper Leskovarjevo sodnemu svetu posredovalo zaradi neizpolnitve obveznosti poročanja ministrstvu, da je bila zoper stečajnega upravitelja Kosa pravnomočno uvedena preiskava.

Izredni nadzor nad izvajanjem sodne uprave na Okrožnem sodišču v Celju je ministrstvo odredilo v zvezi z organiziranjem in spremljanjem poslovanja sodišča (sodnikov in sodnega osebja) v primerih, ko mora sodišče o določenem dejstvu oz. okoliščini iz sodnega spisa (posebnost poklica ali statusa obdolženca) obvestiti drug državni organ (ministrstvo, državno tožilstvo) ali drugo pravno osebo (zbornico).

Gre za prvi primer, da se je pravosodno ministrstvo odločilo za uvedbo izrednega nadzora, so še navedli v sporočilu za javnost.

Z Vrhovnega sodišča pa so za STA sporočili, da je predsednik Damijan Florjančič prejšnji mesec predsednikom višjih sodišč poslal dopis, v katerem jih je pozval, naj preverijo, ali se na okrožnih sodiščih na njihovem območju ustrezno izvajajo določbe glede obveščanja ministrstva za pravosodje po zakonu o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju. Pozval jih je tudi, naj preverijo, ali je na podlagi omenjenih ugotovitev treba sprejeti še kakšne organizacijske ali kadrovske ukrepe, da do podobnih primerov več ne bo prihajalo.

Kriminalisti Kosa skupaj še s petimi drugimi osebami sumijo sodelovanja pri preprodaji tovarniškega kompleksa propadle družbe MKT Print za Bežigradom v Ljubljani. Za nepremičnino, ki je bila ocenjena na 22 milijonov evrov tržne vrednosti, naj bi Kos sprejel vsega 2,44 milijona evrov visoko ponudbo.

Na Nacionalnem preiskovalnem uradu po poročanju portala Siol sumijo, je bil posel vnaprej dogovorjen. Osumljenci so se po ugotovitvah kriminalistov dogovorili, da bodo kompleks čez nekaj mesecev prodali naprej končnemu kupcu za 3,5 milijona evrov, sami pa naj bi si razdelili okoli milijon evrov razlike in pri tem bogato nagradili tudi stečajnega upravitelja Kosa. Kosa so priprli.

Na vprašljivo dogajanje so postali pozorni tudi največji upniki MKT Printa, ki že najmanj dve leti opozarjajo na sporno delo upravitelja v stečajnem postopku, je pred časom še poročal Siol.

Celjski kriminalisti so sicer Kosa ovadili že leta 2015 zaradi suma poneverbe. Po informacijah Pop TV naj bi takrat izdajal lažne račune in neuradno nakazal 2,6 milijona evrov s svoje družbe na račun družbe v Bosni in Hercegovini, denar pa naj bi nato dvigoval v gotovini. Tega leta so so vložili ovadbo na tožilstvo, ki se je odločilo uvesti sodno preiskavo.

Sodna preiskava je medtem prva faza kazenskega postopka. Stečajni zakon določa, da upravitelj, proti katerem se začne kazenski postopek, ne more biti imenovan za vodenje novih stečajev (njegovo imenovanje mora začasno ustaviti minister za pravosodje).

Sklep o uvedbi preiskave proti Tomažu Kosu je po navedbah Siola postal pravnomočen 14. decembra 2016. Po tem datumu torej Kos po zakonu ne bi smel več voditi stečajev. A to se ni zgodilo. Ravno nasprotno - od decembra 2016 so sodišča po Sloveniji Kosa imenovala za upravitelja v 14 novih stečajih.

Minister za pravosodje Goran Klemenčič je sicer že 15. marca izdal odločbo o začasni ustavitvi imenovanja stečajnega upravitelja Kosa v novih zadevah. Odločba je predstavljala tudi pravno podlago sodiščem za njegovo razrešitev v zadevah, v katerih je bil imenovan za upravitelja. Klemenčič je takrat tudi napovedal, da bodo preverili, ali je Kos še primeren za opravljanje funkcije.

Na ministrstvu so takrat tudi pojasnili, da jih je Okrožno sodišče v Celju 12. marca obvestilo, da je bila zoper Kosa pravnomočno uvedena preiskava v kazenskem postopku, naknadno pa so bili še obveščeni, da je bil v drugi kazenski zadevi zoper njega pravnomočno odrejen pripor.