c S

Na odboru za pravosodje brez razprave o noveli zakona o zaščiti prič

11.04.2018 13:51 Ljubljana, 11. aprila (STA) - Parlamentarni odbor za pravosodje je danes obravnaval vladni predlog novele zakona o zaščiti prič. Državna sekretarka z ministrstva za pravosodje Tina Brecelj je pojasnila, da s predlaganimi spremembami krepijo zaščito prič in verjamejo, da s tem delajo postopke učinkovitejše. Člani odbora so predlagane rešitve podprli brez razprave.

So pa sprejeli dve dopolnili poslanskih skupin koalicije, ki sledijo pripombam parlamentarne zakonodajno-pravne službe. Tako so med drugim namesto predvidenega zamika začetka uporabe novele zakona predvideli, da bo ta začela veljati 15. dan po objavi v uradnem listu.

Državna sekretarka je pojasnila, da je gradivo v celoti usklajeno z vsemi resorji in pristojnimi službami. Na današnji seji sta ga pozitivno ocenila predstavnika vrhovnega sodišča in policije. V slednji menijo, da je predlagana novela zakona nujno potrebna za učinkovitejše in varno delo.

S predlogom novele zakona, ki jo DZ obravnava po skrajšanem postopku, bi povečali zaščito prič, ki so ogrožene zaradi sodelovanja ali pričanja v kazenskem postopku na način, da bi lahko prirejeno identiteto dobile že v zgodnji fazi preiskave. Osebam, ki se vključijo v progam zaščite prič, pa bi omogočali, da spremenjeno identiteto uporabljajo tudi po tistem, ko se program izteče.

Po trenutnem zakonu se podatki o prirejeni identiteti po izteku programa v uradnih evidencah izbrišejo, po predlogu pa bi jih ohranili, narejena bi bila tudi povezava z izvorno identiteto, če bi jo oseba vnovič prevzela. Kot je pojasnila Brecljeva, določajo celoten nabor osebnih podatkov, ki jih enota za zaščito ogroženih oseb zbira in obdeluje pri izvajanju nalog po tem zakonu.

S predlagano novelo pa po njenih besedah zagotavljajo tudi pogoje za sodelovanje na področju zaščite prič z mednarodnimi institucijami, ki nimajo statusa države, izvajajo pa program zaščite prič in izkazujejo operativni interes po sodelovanju s pristojnimi organi za zašito prič v Sloveniji.