c S

Ministrstvo za pravosodje razpisuje dve sodniški mesti na Sodišču EU

09.04.2018 07:25 Ljubljana, 07. aprila (STA) - Ministrstvo za pravosodje je v petek v uradnem listu objavilo razpis za dve sodniški mesti na Splošnem sodišču EU v Luksemburgu. Kandidati morajo izpolnjevati pogoje za izvolitev za vrhovnega ali ustavnega sodnika. Rok za prijave je 30 dni od objave v uradnem listu.

Kandidati morajo poleg tega aktivno obvladati vsaj enega od jezikov, ki se pri sodišču uporabljajo kot uradni jezik - angleščino ali francoščino. Kot dodajajo, bodo imeli prednost tisti z znanjem francoskega jezika, saj se sodniki Splošnega sodišča EU brez tolmačev posvetujejo v tem jeziku.

Ministrstvo še izpostavlja, da je pomembno zagotoviti, da bosta na sodišču uravnoteženo zastopana oba spola.

Kandidati morajo k prijavi, ki jih sprejema ministrstvo za pravosodje, priložiti opis strokovne dejavnosti po zadnjem pridobljenem strokovnem oziroma znanstvenem naslovu ter seznam objavljenih del. Življenjepis in dokazila o izpolnjevanju pogojev je treba priložiti v slovenskem in francoskem ali angleškem jeziku, še izhaja iz razpisa v petkovem uradnem listu.

Trenutno drugi šestletni mandat sodnika v Luxembourgu služi Miro Prek, ki so ga po izvolitvi v državnem zboru predstavniki vlad držav članic EU na položaj imenovali julija 2006. Drugi mandat mu je začel teči 1. septembra 2013.

Sodišča EU sicer sestavljata dva organa, sodišče in splošno sodišče. Slednje je sestavljeno iz najmanj enega sodnika iz vsake države članice, navajajo na spletni strani.