c S

Pahor obvestil Brgleza, da ne bo predlagal mandatarja

22.03.2018 07:46 Ljubljana, 21. marca (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je predsednika DZ Milana Brgleza obvestil, da ne bo predlagal kandidata za novega mandatarja, in ga zaprosil, da se DZ na seji s tem seznani. Z razpisom predčasnih volitev pa bo Pahor počakal na iztek roka, ki ga imajo za predlaganje mandatarja na voljo poslanci.

Pahor je svojo odločitev sporočil po posvetu z vodji poslanskih skupin. "V okoliščinah, ko se tudi sicer izteka mandat sedanjemu sklicu državnega zbora, prizadevanje za izvolitev predsednika vlade za tako kratek čas ni smiselno in potrebno," je zapisal v dopisu predsedniku DZ.

Pahor namreč ocenjuje, da je najprimerneje razpisati predčasne volitve. "Ni enako, ali ima vlada polna pooblastila ali ne. Prav je, da stremimo k izvedbi predčasnih volitev in imenovanju nove vlade s polnimi pooblastili," je še zapisal. Kot je dodal, pa je glede razpisa volitev dolžan počakati na iztek predpisanega roka, ko se za predlaganje kandidata za predsednika vlade lahko odloči tudi deset poslancev ali poslanske skupine.

S takšno odločitvijo je Pahor skrajšal 30-dnevni rok, ki ga je imel po odstopu Mira Cerarja z mesta predsednika vlade na voljo za predlaganje novega mandatarja. Ko se bo DZ seznanil z njegovim obvestilom - po informacijah STA bi to lahko bilo v torek na izredni seji - pa bo začel teči 14-dnevni rok, v katerem lahko kandidata predlagajo poslanci. Sledi pa lahko še tretji poskus v 48 urah, če se poslanci zanj odločijo.

Če mandatar ni izvoljen ali kandidata sploh ni, predsednik republike razpusti parlament in razpiše predčasne volitve.

Ali bo katera izmed poslanskih skupin ali skupina poslancev predlagala kandidata za mandatarja, še ni znano. So se pa nekateri zavzeli tudi za to možnost, zato da aktualnemu sklicu državnega zbora ne bi dodatno skrajšali mandata in bi mu tako omogočili še sprejem nekaterih pomembnih vsebin.

Tudi datum predčasnih volitev še ni znan, parlamentarne stranke pa so o najprimernejšem datumu različnih mnenj. Kot možen kompromis se kot datum volitev nakazujeta 27. maj. To vprašanje so sicer izpostavljali tudi vodje poslanskih skupin na današnjem neformalnem srečanju pri predsedniku Brglezu, je za STA povedal vodja poslancev DeSUS Franc Jurša in ponovil, da se vsi z izjemo SMC in SDS zavzemajo za čim prejšnje volitve, v maju.

Sicer pa so se vodje poslanskih skupin danes na neformalnem srečanju pri Brglezu dogovorili glede dela DZ do izteka mandata. Zaradi razpusta parlamenta za zdaj še predvidene aprilske redne seje ne bo, pač pa bodo poslanci o nekaterih predlogih odločali na izrednih sejah. O današnjem dogovoru se bodo formalno odločili na kolegiju predsednika DZ, ki bo predvidoma v petek, je STA izvedela v kabinetu predsednika DZ.