c S

Završek ostaja predsednik Odvetniške zbornice Slovenije

22.03.2018 07:59 Ljubljana, 21. marca (STA) - Predsednik Odvetniške zbornice Slovenije Roman Završek je bil na današnji skupščini kot edini kandidat izvoljen za še tretji mandat na čelu zbornice. Položaj je ohranil tudi podpredsednik Janez Starman, druga podpredsednica pa je postala Alenka Košorok Humar, je za STA pojasnil Završek.

Skupščina je danes volila tudi vse ostale organe zbornice, med drugim disciplinskega tožilca, kar je postal odvetnik Mitja Jelenič Novak.

Prav tako so obravnavali finančni načrt zbornice za leto 2018. Kot je povedal Završek, ni večjih sprememb ne na prihodkovni ne na odhodkovni strani. Zbornica namreč še ni prejela soglasja vlade glede predloga za dvig vpisnine na 3000 evrov, s čimer bi se ta uskladila z rastjo življenjskih potrebščin od leta 2003.

V Završkovem programu, ki ga je pripravil za tokratno skupščino zbornice, ni bistvenih odstopanj od njegovega dosedanjega dela. "Je pa nekaj poudarkov predvsem na bolj intenzivnem delu na zakonodajnem področju, novih informacijskih tehnologijah in večji udeležbi mladih odvetnikov pri delu zbornice," je pojasnil.

Ključni izzivi so še vedno na področjih, kjer odvetniki najbolj intenzivno delujejo, torej na področju procesne zakonodaje. Zbornica se bo zavzemala tudi za obvezno zastopanje po odvetnikih pred sodnimi organi. Pretekle izkušnje in odzivi ostalih deležnikov v pravosodju namreč nakazujejo, da so tudi sodišča bolj zadovoljna, ko je edini zastopnik interesov strank odvetnik. "Gre za boljše zastopanje, ki je tudi v korist stranke," je pojasnil.

V letu 2018 Završek pričakuje tudi spremembe zakona o odvetništvu, pri pripravi katerih je sodelovala tudi zbornica. V svoj program, ki ga je predstavil tudi na nocojšnji skupščini, pa je med drugim zapisal še stalno izobraževanje odvetnikov, povečanje števila strokovnih sodelavcev na zbornici, obeležitev 150-letnice odvetniške zbornice ter promocijo odvetništva in zbornice.