c S

Đurđević po devetih letih pravnomočno oproščen očitkov uboja na Litostrojski

20.03.2018 10:47 Ljubljana, 20. marca (STA) - Višje sodišče je Radenka Đurđevića oprostilo očitkov, da naj bi leta 2009 z več streli ubil soseda in sestrinega partnerja Mustafo Rastoderja v njegovem stanovanju na Litostrojski cesti v Ljubljani, poročajo danes časniki. Ker je bil Đurđević na prvi in drugi instanci oproščen, je njegova oprostitev pravnomočna, uboj pa bo tako ostal nerazjasnjen.

Rastoderjevo truplo so v njegovem kletnem stanovanju našli 19. januarja 2009 malo po 7. uri. Preiskava je pokazala, da je 28-letnik izgubil življenje okoli 2. ure. Zadelo ga je osem krogel iz pištole, ki je nikoli niso našli. Đurđevića so prijeli še isti dan, z rok so mu odvzeli sledi in mu zasegli oblačila.

Đurđević naj bi do Rastoderja čutil sovraštvo, ker naj bi njegovo sestro spravil v svet drog, zaradi česar je bila tudi večkrat nasilna do svoje mame. Đurđević je ob aretaciji dejanje priznal, pozneje pa je krivdo vseskozi zanikal, čeprav se prav podrobno nikoli ni zagovarjal.

Đurđević je bil po poročanju Dnevnika in Dela najprej na prvi stopnji oproščen očitkov in po dobrih 14 mesecih izpuščen iz pripora, po pritožbi tožilstva pa so ga višji sodniki obsodili na 12 let zaporne kazni. Toda obramba se je pritožila še na vrhovno sodišče, ki je sodbo razveljavilo in jo vrnilo v ponovno sojenje. Tokrat je bil Đurđević na prvi in drugi instanci oproščen, tako da je njegova oprostitev pravnomočna in dokončna.

Kot povzemata časnika Đurđevićevega zagovornika Miho Kuniča, iz sodbe višjega sodišča izhaja, da so bili izvedeni vsi možni dokazi, da je pritožba tožilstva nekonsistentna, v določenih delih celo protispisna, in da sploh ne odgovori na bistvene dele sodbe sodišča prve stopnje.

Đurđevič bo zdaj lahko tudi zahteval odškodnino za dobrih 14 mesecev, ki jih je prebil v priporu. Rastoderjev uboj bo pa ostal brez kazenskega epiloga, še poročajo mediji.