c S

Umar: Premierjev odstop ne bo pomembneje vplival na makroekonomske razmere

15.03.2018 12:51 Ljubljana, 15. marca (STA) - Odločitev Mira Cerarja o odstopu s položaja ne bo pomembneje vplivala na makroekonomske razmere v Sloveniji, je ob predstavitvi spomladanske gospodarske napovedi povedal v. d. direktorja Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) Boštjan Vasle. V najnovejši napovedi so tako ali tako upoštevali, da je letos volilno leto.

Kot je Vasle na današnji predstavitvi spomladanske napovedi v Ljubljani dejal v odgovoru na novinarsko vprašanje, so se na uradu zavedali, da je letos volilno leto in da se političen cikel zaključuje. V napoved so torej vgradili predpostavko, da pomembnejših ukrepov ekonomske politike, ki bi bistveno vplivali na gospodarsko sliko, ne bo.

Odstop zato na kratek rok ne bo pomembneje vplival na makroekonomske razmere.

Na vprašanje, ali ga je premierjeva odločitev presenetila, pa je odgovoril, da ga "v bistvu je".

Umar je danes občutno zvišal napoved gospodarske rasti za letos in prihodnje leto. Sloveniji za letos po novem napoveduje 5,1-odstotno realno rast BDP, potem ko je v jesenski napovedi pričakoval 3,9-odstotno rast. Napoved za 2019 je zvišal s 3,2 na 3,8 odstotka, za leto 2020 pa napovedal 3,2-odstotno gospodarsko rast.