c S

Gospodarstvo večje krize zaradi premierjevega odstopa ne pričakuje

15.03.2018 11:57 Ljubljana, 15. marca (STA) - Predstavniki gospodarskih združenj ne pričakujejo večjih negativnih učinkov odstopa premierja Mira Cerarja, saj so se volitve že tako bližale. Opozarjajo pa, da novo vlado čaka veliko dela, od izpeljave projekta drugega tira in socialnega dialoga do davčne in drugih reform.

V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) ocenjujejo, da odstop predsednika vlade tri mesece pred predvidenimi rednimi volitvami za Slovenijo ne prinaša večjih tveganj in tudi ne večje negotovosti za gospodarstvo. Nenazadnje smo vstopili že v predvolilni čas, ko je politika bolj osredotočena na prihodnja štiri leta, so zapisali v sporočilu za javnost.

"Odstop predstavlja celo priložnost, da se dvigne zastor, ki je do sedaj prikrival razlike med stališči strank vladne koalicije do pomembnih razvojnih in političnih vprašanj. Zastoj pri nekaterih pomembnih reformah je vendarle tudi posledica različnih interesov in neenotnosti, ki je s približevanjem zaključku mandata naraščala," so ocenili.

Pozivajo, da se tekoče aktivnosti, ki so nujne za nemoteno delovanja gospodarstva in države, nadaljujejo z enako dinamiko kot doslej. Odločitve, ki nimajo širše podpore različnih deležnikov, kot npr. politika plač v javnem sektorju in zdravstvena reforma, pa ne morejo biti predmet tekočih aktivnosti. "Ta vprašanja naj počakajo na novo vladno koalicijo," so zapisali.

Po besedah izvršnega direktorja Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) Gorana Novkovića je bil Cerarjev odstop "pričakovan in tudi nepričakovan". "Seveda so to težke odločitve in nihče vnaprej noče predvideti, da se bo kaj takega zgodilo. Vendar je očitno, da je bil premier pod hudim pritiskom," je ocenil za STA.

Prvi vir tega pritiska je bila zgodba z drugim tirom, ki jo Novković vidi kot neuspešno zgodbo te vlade. "Je pa tragedija, da to investicijo potrebujemo in da je bila bitka izgubljena proti akterjem, ki po našem mnenju tudi nimajo prave alternative za drugi tir," je dodal. Druga pomembna zgodba pa so bile "tudi po našem mnenju izjemno neupravičene in pretirane zahteve sindikatov javnega sektorja", je pojasnil Novković.

"Za gospodarstvo in za podjetja v tem trenutku odstop ne pomeni veliko," je tudi on ocenil ob tem. Smo namreč tik pred volitvami, tako da ne gre pričakovati daljše politične krize in tako tudi ne večjih posledic. "Je pa to zelo velika priložnost za vse politične stranke, da dobro premislijo, kaj bodo v predvolilni kampanji postavile pod glavne točke, kako bomo okrepili gospodarstvo in podjetja, da bomo v prihodnje več zaslužili predvsem na tujih, pa tudi na domačem trgu, da bomo lahko več delili za plače in da bo več davkov, iz česa bo več denarja tudi za upokojence in javne uslužbence," je menil.

V zvezi z drugim tirom pa je Novković dejal, da bo najprej treba jasno pogledati, katere so alternative za financiranje projekta. Bistveno namreč je, kako z javnimi sredstvi optimalno zgraditi ta tir, da ostane kaj sredstev ostalo tudi za druge pomembne projekte, kot so tretja razvojna os in elektrarne, je spomnil. "Še pomembneje pa je verjetno, da je to idealna priložnost, da se nova vlada odloči za pošteno in resno davčno reformo, ki bo dvignila neto plače vsem zaposlenim," je zaključil.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Jože Smole je medtem izpostavil socialni dialog. Med razlogi za Cerarjev odstop namreč vidi "popolno nerazumevanje socialnega dialoga". "Tudi na delodajalski strani smo imeli tako z njim, predvsem pa z nekaterimi njegovimi ministri, zmeraj velike težave," je spomnil.

Opozoril je na dogovor o dvigu plač zdravnikom, ki ga je v začetku lanskega leta sklenilo ministrstvo za finance brez jasne ocene finančnega učinka. "Če nekdo ne razume, da imamo enoten plačni sistem, potem so seveda posledice takšne, kot so," je bil kritičen. "Vsi naj bi spoštovali zakonodajo, enotnega plačnega sistema pa ne - to je seveda moralo imeti svoje posledice."

Za gospodarstvo bi bilo po njegovih besedah najbolje, da bi čim prej prišlo do novih volitev. "Mislim, da takšno stanje ne koristi nikomur," je dejal Smole za STA.

Prihodnji vladi pa generalni sekretar ZDS sporoča, da je socialni dialog eden od temeljev. "Vsaka vlada, ki ne bo razumela socialnega dialoga, bo imela težave, prej ali slej, takšne ali drugačne. Vsekakor je ne glede na to, kako kdo socialni dialog v Sloveniji vidi, ta na takšni ravni, da ga nobena vlada ne more obiti," je poudaril.

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Cerarjevo odločitev spoštujejo. "Glede na to, da smo tako rekoč tik pred volitvami, ocenjujemo, da odstop ne bo bistveno vplival na slovensko gospodarstvo," so zapisali za STA. "So se pa v zadnjem obdobju vlagali številni zakoni prehitro in brez ocene njihovega vpliva na slovensko gospodarstvo, s čimer se v OZS nismo strinjali," so dodali.

V luči pritiskov oziroma apetitov javnega sektorja po višjih plačah je odstop Cerarja lahko celo pozitiven: "V OZS smo ves čas opozarjali, da bo morebitno povišanje mase plač v javnem sektorju na koncu moralo nositi gospodarstvo. To pa seveda pomeni zmanjšanje konkurenčnosti in zaviranje gospodarske rasti, kar bi bilo slabo za celotno državo."

Izgradnjo drugega tira v OZS medtem še naprej podpirajo. "Projekt je zagotovo treba nadaljevati transparentno, stroški izgradnje pa morajo biti skrbno načrtovani in znani že vnaprej. Ne želimo, da se ponovijo zgodbe iz preteklosti, ko smo za določene projekte davkoplačevalci morali plačati enkrat višje cene od načrtovanih," so opozorili. Ob tem pa sekcija za promet pri OZS poudarja še, da stroškov izgradnje ne smejo nositi prevozniki.

V Združenju Manager odstop predsednika vlade razumejo kot posledico odločitve vrhovnega sodišča v zvezi z referendumom o drugem tiru, saj je bil ta projekt vladi gospodarska prioriteta, z odločitvijo "pa se je vrnil na začetno točko". "Združenje Manager podpira izgradnjo drugega tira, saj Slovenija in slovensko gospodarstvo potrebujeta sodobno, zmogljivo in mednarodno vpeto železniško infrastrukturo. Z izgradnjo zmogljivejše železniške infrastrukture časovno zaostajamo že dve desetletji, modernizacija se bo s tem še dodatno zavlekla," je za STA ocenila izvršna direktorica združenja Saša Mrak.

Zaustavitev projekta pomeni oviranje razvoja slovenskega gospodarstva, ogromne dodatne, nepotrebne stroške in je zelo nedržavotvorno. "Mednarodni prometni tokovi nas ne bodo čakali, ampak se bodo preusmerili na sosednje države. Medtem ko se v slovenskem prostoru ustvarja in rešuje nemire, se drugod razvijajo in delajo posel," je dodala Mrakova.

Tudi v Združenju Manager se strinjajo, da Cerarjev odstop ne bo imel velikega vpliva v gospodarskem prostoru. "Ne glede na to, kdo bo vodil prihodnjo vlado, od nje pričakujemo stabilno okolje, v katerem se lahko načrtuje in nemoteno izvaja investicije. Tudi drugi tir," je poudarila Mrakova.