c S

Vlada sprejela pismo Evropski komisiji glede tožbe proti Hrvaški

15.03.2018 08:11 Ljubljana, 14. marca (STA) - Vlada je danes sprejela pismo Evropski komisiji glede tožbe proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne odločitve o meji. Sprejela je tudi zavezo, da vlada v imenu Slovenije vloži tožbo proti Hrvaški pred Sodiščem EU, če tega ne bo storila komisija in če bo Hrvaška še naprej zavračala implementacijo odločbe, je povedal premier Miro Cerar.

O vsebini pisma na novinarski konferenci, na kateri je sicer oznanil odstop s položaja, Cerar ni govoril. Ta tako do nadaljnjega ostaja zaupne narave. Prav tako premier ni pojasnil, kdaj naj bi pismo romalo v Bruselj.

Po napovedih sicer pismo že vsebuje povsem konkretne kršitve evropskega prava, do katerih prihaja zaradi hrvaškega zavračanja arbitražne sodbe o meji med državama, s tem pa tudi vse elemente tožbe.

Ko Evropska komisija prejme pismo, ima za odgovor tri mesece časa. Če bo komisija sprožila postopek zoper Hrvaško, bo prevzela zadeve v svoje roke, sicer pa bo Slovenija s postopki nadaljevala sama. Za to je slovenska vlada danes sprejela tudi poseben sklep, ki bo omogočal vložitev tožbe tudi v predvolilnem času oz. če tudi glede na današnji odstop Cerarja še ne bo nove vlade s polnimi pooblastili.

Pismo so prejšnji četrtek na zaprti seji soglasno podprli tudi člani parlamentarnega odbora za zunanjo politiko. Cerar je tedaj povedal, da so pismo skupaj z zunanjim ministrstvom pripravljali ugledni visoko usposobljeni domači in tuji pravni strokovnjaki. "Gre za pismo, ki je tudi pravno zelo dobro domišljeno," je tedaj ocenil Cerar.