c S

Nekatere "balkanske bojevnike" bi radi zaslišali tudi v BiH

14.03.2018 07:38 Ljubljana, 13. marca (STA) - Specializirano državno tožilstvo je na sojenju v zadevi Balkanski bojevnik danes vložilo zahtevo za odreditev pripora za šest obdolženih, za katere je iz BiH prispela prošnja za mednarodno pravno pomoč. O njej bo sodni senat odločil ob izreku sodbe, ki bo prihodnji teden v torek. Še pred tem, v petek, bodo sodišče nagovorili tudi obdolženi.

Kot je danes povedala predsednica sodnega senata Andreja Sedej Grčar, je Specializirano državno tožilstvo danes vložilo predlog za pripor za Dragana Tošića, Dragana Beljkaša, Jakoba Remškarja, Miralema Lucevića, Petra Khermayerja in Mirzeta Lucevića.

Bosansko tožilstvo je namreč Slovenijo zaprosilo za pomoč, ker želi naštete zaslišati v zvezi s preiskavo hudodelske združbe, ki so jo lani ovadili zaradi nedovoljenega trgovanja, računalniške goljufije, ponarejanja listin ter ponarejanja in uničenja uradnih listin. Specializirano tožilstvo je predlogu priložilo bosansko ovadbo zoper bosanske državljane Bobana Pećanaca, Daneta Bikića in Stanka Grahovaca, ki so po poročanju bosanskih medijev člani mednarodne hudodelske združbe, ki naj bi jo vodil t. i. balkanski narko kralj Darko Šarić

O predlogu bo odločal sodni senat, in sicer v primeru, da bodo našteti v torek spoznani za krive.

Tožilstvo petnajstim obtoženim, Valterju Abramoviću, Draganu Beljkašu, Petru Khermayerju, Boštjanu Kopčiču, Miralemu Luceviću, Mirzetu Luceviću, Đemajliju Mandjuku, Tadeju Poljaku, Jakobu Remškarju, Suzani Remškar, Draganu Tošiću, Robertu Šabiću, Marku Bubliću, Sandri Udrih in Dejanu Zupanu očita storitev kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa z mamili ter sodelovanja v Šarićevi združbi. Tožilstvo zanje zahteva skupno več kot 124 let zapora.

Združba naj bi v Južni Ameriki odkupovala kokain in ga na čezoceanskih ladjah prevažala do italijanskih pristanišč ter ga nato skladiščila v stanovanjih po severni Italiji. Prav zaseg dveh ton kokaina na jahti v Urugvaju je preiskovalcem omogočil, da so svojo preiskavo razširili in iskali preprodajalce iz različnih držav.

Na prejšnjem sojenju je sodni senat novembra 2012 za krive spoznal štiri obtožence, ki so delovali v Italiji - Anesa Selmana, Bublića, Udrihovo in Zupana. Ostali pa so po izločitvi dokazov, pridobljenih v Sloveniji in Srbiji, odkorakali na prostost. V ponovljenem sojenju pa so se na zatožni klopi ob prvič oproščenih znašli tudi Bublić, Zupan in Udrihova, ki jim tokrat specializirano tožilstvo očita še hudodelsko združevanje, za kar prvič niso bili obsojeni.

Zagovorniki petnajst obtoženih so danes končali zaključne govore. Prav vsi so predlagali oprostitev njihovih klientov. Po prepričanju zagovornikov tožilstvo svojih očitkov v obtožnicah ni podkrepilo s konkretnimi dokazi.

Martina Žaucer, zagovornica Miralema Lucića, je na primer izpostavila, da tožilstvo njenemu klientu očita, da je skrbel za nakup ogromne količine droge. "Kako, s čem, kaj pomeni ogromne količine, kaj konkretno je naredil, kam je šel, kaj je rekel?! Kje je aktivno ravnanje, ki bi kazalo na to," je izpostavila zagovornica. Po njenem prepričanju so očitki tožilstva nekonkretizirani, zato sodba, sprejeta na njihovi podlagi, ne bi dosegla standarda gotovosti in bi bila neustavna.

V petek bodo imeli tožilstvo in zagovorniki še možnost za replike na sklepne besede. Zagovorniki bodo lahko tudi podali ugovore na predlog za pripor. Po zakonu mora sodišče sodbo razglasiti v roku treh delovnih dni od zaključka sojenja, to bo prihodnji torek.