c S

Sodišče v Strasbourgu v primeru pritožbe Mirovnega inštituta razsodilo proti Sloveniji

13.03.2018 16:01 Strasbourg, 13. marca (STA) - Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je v primeru tožbe Mirovnega inštituta proti Sloveniji ugotovilo kršitev pravice do poštenega sojenja. Upravno sodišče namreč inštitutu, ki se je pritožil zaradi zavrnitve na razpisu ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ni omogočilo ustne obravnave, so danes sporočili v Strasbourgu.

Mirovni inštitut je pritožbo na sodišče v Strasbourgu vložil maja 2013, potem ko se je pritožil že na vse pristojne instance v Sloveniji.

V središču spora je razpis ministrstva za izobraževanje, znanost in šport iz leta 2003 za dodelitev sredstev za znanstvenoraziskovalne projekte. Nanj se je prijavil tudi Mirovni inštitut, a ni bil izbran.

Pritožil se je na upravno sodišče, češ da je prišlo do več kršitev postopka, ki naj bi bil med drugim pristranski, saj so se nekateri izmed ocenjevalcev na njem potegovali za sredstva s svojimi programi. Inštitut je izrecno zahteval ustno obravnavo, na kateri bi lahko zaslišali priče.

Upravno sodišče je leta 2011 zavrglo pritožbo, pri tem pa se v veliki meri sklicevalo na utemeljitev pristojnega ministrstva kot nasprotne stranke. Ustne obravnave ni omogočilo, niti v svoji odločitvi ni podalo razlogov za tovrstno odločitev. Razsodbo upravnega sodišča je potrdilo tudi vrhovno sodišče, medtem ko ustavno sodišče leta 2012 primera niti ni sprejelo v obravnavo.

Sodniki v Strasbourgu ob tem poudarjajo, da 6. člen evropske konvencije o človekovih pravicah vključuje pravico do javne oz. ustne obravnave na sodišču prve stopnje, razen v primeru, da obstajajo "izjemne okoliščine", ki opravičujejo njeno odsotnost.

Kot utemeljujejo v svoji odločitvi, se sicer zavedajo, da slovensko nacionalno pravo na upravnem sodišču, ki je po njihovih besedah v tem primeru imelo vlogo prve sodne instance, ne terja ustne obravnave v vsakem primeru. A tem primeru za tovrstno odločitev ni bilo podana nikakršna utemeljitev.

Sodišče je tako ugotovilo, da sojenje ni bilo pošteno in je zaradi kršitve 6. člena konvencije Mirovnemu inštitutu prisodilo 4800 evrov odškodnine in povrnitev stroškov v višini 4000 evrov.

Mirovni inštitut je sicer na podlagi ocene premoženjske škode zahteval odškodnino v višini približno 1.871.000 evrov. Ta naj bi nadomestila sredstva, ki bi jih inštitut prejel, če bi bil na razpisu uspešen. Sodišče za človekove pravice jim tolikšne odškodnine ni namenilo, ker da ne more ugibati o razpletu postopka, če ne bi prišlo do kršitve konvencije, so še pojasnili.