c S

Zaključne besede zagovornikov "balkanskih bojevnikov" se bodo nadaljevale v torek

13.03.2018 08:25 Ljubljana, 12. marca (STA) - V ponovljenem sojenju v zadevi Balkanski bojevnik na Okrožnem sodišču v Ljubljani so danes že drugi dan nadaljevali s sklepnimi besedami. Minuli teden sta sklepne besede že podali tožilki, večino današnje obravnave pa je nastopal odvetnik Dragana Tošića. Zaradi številčnosti obtoženih bodo s sklepnimi besedami nadaljevali tudi v torek.

Na današnji obravnavi so zaključne besede podali Branko Gvozdič in Gorazd Fišer, zagovornika Miralema Lucevića in Boštjana Kopčiča, ter Luka Zajc, zagovornik Dragana Tošića. Ta naj bi bil vodja slovenskega dela mednarodne kriminalne združbe, ki naj bi delovala pod okriljem t. i. kokainskega kralja Darka Šarića.

Gvozdič in Fišer za svoji stranki sodišču predlagata, da ju oprosti, ker da tožilstvo zoper njiju nima jasnih dokazov. Zajc pa je več ur utemeljeval, zakaj je po njegovem prepričanju obtožnica zoper njegovega klienta polna ugibanj in neutemeljenih očitkov.

Zvrstiti se mora še 12 zagovornikov, sodišče bodo predvidoma nagovorili tudi obtoženci.

Tožilstvo petnajstim obtoženim, Valterju Abramoviću, Draganu Beljkašu, Petru Khermayerju, Boštjanu Kopčiču, Miralemu Luceviću, Mirzetu Luceviću, Đemajliju Mandjuku, Tadeju Poljaku, Jakobu Remškarju, Suzani Remškar, Draganu Tošiću, Robertu Šabiću, Marku Bubliću, Sandri Udrih in Dejanu Zupanu očita storitev kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa z mamili ter sodelovanja v mednarodni hudodelski združbi, ki naj bi jo vodil Šarić. Tožilstvo zanje zahteva skupno več kot 124 let zapora.

Združba naj bi v Južni Ameriki odkupovala kokain in ga na čezoceanskih ladjah prevažala do italijanskih pristanišč ter ga nato skladiščila v stanovanjih po severni Italiji. Prav zaseg dveh ton kokaina na jahti v Urugvaju je preiskovalcem omogočil, da so svojo preiskavo razširili in iskali preprodajalce iz različnih držav.

Na prejšnjem sojenju je sodni senat novembra 2012 za krive spoznal štiri obtožence, ki so delovali v Italiji - Selmana, Bubliča, Udrihovo in Zupana. Ostali pa so po izločitvi dokazov, pridobljenih v Sloveniji in Srbiji, odkorakali na prostost.

V tokratnem ponovljenem sojenju so opravili 127 obravnav (v prejšnjem sojenju 87) ter izvedli številne dokaze. Tako so na primer poslušali preko 500 prisluhov, med drugim več kot 100 takih, ki jih posneli italijanski organi pregona v Milanu. Ti so v prejšnjem sojenju obležali v sodnem spisu, niso jih ne prevedli ne poslušali. Sodni spis je dolg več kot 60.000 strani.

Tokratno sojenje je med drugim zaznamoval tudi dogodek na obravnavi pred dobrim letom in pol. Tedaj je priča Anastazij Martinčić med zaslišanjem po videokonferenci sodnici Andreji Sedej Grčar očital, da je prejela 20 milijonov evrov, da bi obtožene v primeru Balkanski bojevnik oprostila. Sodnica je pričo ovadila zaradi žaljive obdolžitve.