c S

Vlada pripravila uradni odgovor Evropski komisiji glede NLB

01.03.2018 16:15 Ljubljana, 01. marca (STA) - Vlada je danes sprejela uradni odgovor Slovenije na odziv Evropske komisije na predlog za spremembo zavez glede NLB, ki ji ga bo posredovala do petka. O tem, kako NLB pomagati v primeru prisilnih izterjav hrvaških sodišč v zvezi s prenesenimi deviznimi vlogami, pa vlada danes ni razpravljala. To bo storila prihodnji teden.

Tako je na današnji novinarski konferenci po seji vlade povedala ministrica za finance Mateja Vraničar Erman. Kaj bo pisalo v odgovoru Evropski komisiji, zaradi zaupnosti postopka ni želela razkriti. Dejala je, da se bodo na podlagi odgovora nadaljevala pogajanja s komisijo "z željo, da pridemo do usklajenega dogovora o spremembi zavez, tako glede roka privatizacije NLB kot glede potrebnih kompenzacijskih ukrepov".

Ministrica prav tako ni opredelila konkretnih razlogov za prestavitev razprave o morebitni zaščiti NLB glede prenesenih deviznih vlog za en teden. "Na to temo bomo imeli še nekaj pogovor tekom prihodnjega tedna," je dejala. Dodala je le, da vladi ni predlagala oblike garancije NLB, kakršen je bil predlog ministrstva maja lani.

Glede odgovora na preiskavo, ki jo je Evropska komisija sprožila konec januarja, ker Slovenija ni izpolnila vseh zavez v zameno zameno za odobreno državno pomoč banki, je Vraničar Ermanova povedala da v njem "nakazujejo smer, v katero bi se želeli dogovarjati naprej, predvsem v zvezi z vsebino kompenzacijskih ukrepov".

"Odgovor izhaja iz predloga, ki smo ga komisiji poslali decembra lani. Predlog smo okrepili, glede na to, da je ta ocenjevala, da je treba odlog prodaje bolj uravnotežiti s kompenzacijskimi ukrepi. Izhajali smo tudi iz opozoril komisije, da daljši, kot je odlog, ostrejši morajo biti kompenzacijski ukrepi," je povzela.

Slovenija je decembra lani vložila uradno prošnjo za spremembo prodajnih zavez. Predlagala je, da se postopek prodaje začne letos in konča najpozneje do konca leta 2019. Dokler se lastniški delež države ne bi zmanjšal na največ 25 odstotkov plus eno delnico, bi s 100-odstotnim deležem upravljal neodvisni zaupnik.

Po besedah Vraničar Ermanove je pomembno, da se bodo po oddaji odgovora s komisijo nadaljevali konstruktivni pogovori v smeri možne dogovorne rešitve za spremembo zavez. Vsi drugi scenariji bi namreč predstavljali večje tveganje za ohranjanje vrednosti državnega premoženja, je opozorila.

Komisija naj bi v skladu s pravili o državnih pomočeh končno odločitev po preučitvi odgovora Slovenije in morebitnih pripomb tretjih strank, ki jih je mogoče podati do 15. aprila, sprejela v 18 mesecih po odprtju postopka poglobljene preiskave. Slovenija bo lahko podala odgovor na morebitne pripombe tretjih strank.