c S

Kandidat za namestnika predsednika KPK Uroš Novak

27.02.2018 16:54 Ljubljana, 27. februarja (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je med kandidati za novega namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) izbral Uroša Novaka. Pahor bo ukaz o njegovem imenovanju podpisal po javni predstavitvi, če bo "kandidat tudi pred javnostjo upravičil visoka pričakovanja", so sporočili iz predsednikovega urada.

Pahor je namreč 15. januarja od članov izbirne komisije za izvedbo ponovnega postopka za izbiro namestnika predsednika KPK prejel poročilo o delu in seznam treh primernih kandidatov za funkcijo namestnika predsednika KPK. Uroša Novaka je kot primernega kandidata ocenila tudi izbirna komisija v takratni sestavi v postopku leta 2014.

Javna predstavitev kandidata bo potekala 1. marca v predsedniški palači, predstavitev pa bo vodila generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač. Po javni predstavitvi pa bo Pahor podpisal ukaz o njegovem imenovanju.

Uroš Novak, rojen leta 1969, je leta 2006 magistriral na fakulteti za javno upravo. Nazadnje je bil zaposlen na Slovenskih železnicah, pred tem pa vrsto let na davčni upravi, kjer je med drugim opravljal delo davčnega inšpektorja, med drugim je vodil oddelek za davčne preiskave.

Pahor je kandidata za namestnika predsednika KPK izbral po drugem javnem pozivu, ki je bil potreben, ker predsednik republike po prvem pozivu ni izbral nobenega izmed kandidatov.

Na tokratni razpis se je prijavilo sedem kandidatov. Formalne pogoje so izpolnjevali vsi, za imenovanje pa so bili po oceni izbirne komisije primerni trije: poleg Novaka še Mirjam Dular in Sandi Sendelbah. Pahor lahko imenuje novega namestnika komisije zgolj izmed kandidatov, ki mu jih je posredovala izbirna komisija.

Imenovanje novega namestnika predsednika KPK je potrebno, ker je s tega mesta odstopila Alma Sedlar.