c S

OZP bo počakal na stališče vlade glede priznanja Palestine

31.01.2018 14:39 Ljubljana, 31. januarja (STA) - Odbor DZ za zunanjo politiko je danes prekinil sejo, posvečeno vprašanju priznanja neodvisnosti Palestine, in bo počakal na stališče vlade. Kot je pojasnil zunanji minister Karl Erjavec, je gradivo pripravljeno, vlada pa naj bi ga obravnavala že v petek ali najkasneje v drugem tednu. Zatem naj bi se razprava na odboru nadaljevala.

OZP je danes razpravljal o predlogu sklepa o priznanju Palestine, ki ga je vložilo enajst poslancev s poslansko skupino Levice na čelu. A za odločanje o tem sklepu odbor tudi po mnenju zakonodajno-pravne službe DZ potrebuje stališče vlade glede tega predloga. Ker stališča vlade poslanci še niso dobili, se je predsednik OZP Jožef Horvat (NSi) v skladu s poslovnikom odločil za prekinitev seje.

Horvat je prekinitev seje napovedal že po uvodnih predstavitvah stališč predstavnikov predlagatelja sklepa o priznanju Palestine, Mateja T. Vatovca (Levica), ter ministra Erjavca in zunanjepolitičnega svetovalca predsednika republike Ernesta Petriča.

Slednji je v imenu Boruta Pahorja izrazil zadržanost do priznanja Palestine, a zagotovil, da bo predsednik podprl odločitev vlade in DZ. Si pa prizadeva za aktivnejšo vlogo EU v bližnjevzhodnem mirovnem procesu, je povedal Petrič.

Čeprav je bilo znano, da odbor o sklepu danes ne bo odločal, Horvat ni prekinil tudi razprave in seja se je nadaljevala s predstavitvijo stališč, ki so pokazala razdeljenost strank glede tega vprašanja.

Medtem ko so v strankah koalicije izrazili naklonjenost priznanju Palestine, so predvsem v opozicijskih SDS in NSi izražali pomisleke, da priznanje v tem trenutku ni v nacionalnem interesu Slovenije.

Država bo, kot so opozarjali, s tem zgolj izgubila ugled in pomembne zaveznike na Zahodu, ki pa jih potrebuje tudi pri iskanju podpore v sporu s Hrvaško glede implementacije arbitražne odločitve o meji. Branko Grims (SDS) je celo namignil, da bi morala slovenska vlada razmisliti tudi o tem, ali ne bi morda sledili zgledu ZDA in priznali Jeruzalema kot prestolnice Izraela.

Janez Janša (SDS) je namignil, da pobude za priznanje Palestine posredno financira Iran, ki želi uničenje Izraela. Pri tem je potegnil vzporednice s slovenskim osamosvajanjem in poudaril, da se je Slovenija osamosvajala kot Izrael - pričakovala je napad in se nanj pripravljala. "Izrael ni bil agresor," je poudaril in spomnil, da se je Izrael ob vzpostavitvi takoj soočil z agresijo arabskih držav.

Janša je menil še, da je vztrajanje pri priznanju Palestine "sentiment neuvrščenosti", ki Sloveniji ne bo prinesel nobenih koristi. "Kako bo Palestina pomagala pri implementaciji arbitraže? Bodo pomagale arabske države?" je še vprašal in dodal, da bi bilo pametneje, če bi se slovenska vlada ukvarjala s kakšnimi drugimi temami, kot so priprave na prihodnjo finančno perspektivo EU.

Predsednik DZ Milan Brglez (SMC) je menil, da bi bilo razpravo o nacionalnih interesih bolje opraviti za zaprtimi vrati, minister Erjavec pa je stališča opozicije označil za "preveč apokaliptična" in dejal, da ne pričakuje bistvenih posledic priznanja Palestine, razen omejitve stikov z Izraelom na najvišji ravni. Po drugi strani bi Slovenija s tem dejanjem pokazala podporo rešitvi dveh držav in morda vzpodbudila bližnjevzhodni mirovni proces, ki je zdaj povsem zamrznjen.

"Prepričan sem, da bomo v nadaljevanju te razprave ne le prepričali tistih, ki so zaskrbljeni, ampak tudi ostalo slovensko javnost, da ni potrebna nobena skrb, če bo Slovenija priznala Palestino," je po seji dejal Erjavec.

Zavrnil je tudi očitke, da bi priznanje lahko škodovalo prizadevanjem za uveljavitev arbitraže. "Tu ni pomembno, kaj si o arbitražni razsodbi misli kakšna država, ampak gre za spoštovanje prava in odločitev sodišč," je poudaril.

Če bo Hrvaška vztrajala pri zavračanju implementacije arbitražne razsodbe, bo Slovenija vložila tožbo pred Sodiščem EU - in to že v februarju. "In na to sodišče nima nobena država vpliva," je dejal.

Minister je izrazil prepričanje, da bo vlada še ta teden ali najkasneje v drugem tednu pripravila stališče glede priznanja, da bo odbor lahko nadaljeval svoje delo in da bi potem DZ na plenarni seji marca ali aprila postopek priznanja dokončal. Zagotovo se bo to zgodilo še v tem mandatu, je zatrdil in zagotovil, da je konec koncev tako tudi stališče koalicije.

Ne pričakuje namreč, da bi premier Miro Cerar morda v zadnjem trenutku potegnil na zavoro in vlada ne bi podprla priznanja Palestine. "Tega ne pričakujem. Imeli smo tudi pogovore znotraj koalicije. Dejstvo je, da je ta koalicija že pred časom napovedala, da bo v tem mandatu priznana Palestina. To je zelo jasno povedal tudi predsednik DZ in podpredsednik stranke SMC," je dejal Erjavec.

Če vlada vendarle ne bo pravočasno sprejela ustreznega sklepa, to po Erjavčevih besedah pomeni, "da ne spoštujemo zavez, ki smo jih dali". "In kar se tiče stranke DeSUS, bomo te zaveze spoštovali," je zatrdil.

Menil je tudi, da bi bilo dobro zadevo čim prej zaključiti, ker se že pojavlja "polemika", ki je po njegovih besedah "umetna" in usmerjena v notranjepolitične boje. "Jaz pa mislim, da je dozorel trenutek, da po 26 letih notranjepolitičnih razprav priznamo Palestino," je še dejal.

Upanje, da se bo to res zgodilo in da je koalicija pri tem res enotna, je izrazil tudi Vatovec. Če so Palestinci čakali toliko časa, bodo pa še dva tedna, je dejal.