c S
Sodišče EU ne dovoli skupinske tožbe proti Facebooku, le individualno 25.01.2018 15:34 Luxembourg, 25. januarja (STA) - Sodišče EU je avstrijskemu aktivistu Maximilianu Schremsu v primeru tožbe proti družbi Facebook, ki ji očita kršenje pravil na področju varovanja podatkov, dovolilo individualno tožbo, ne pa tudi kolektivne. Schrems je sicer zbral zahtevke več kot 25.000 ljudi z vsega sveta, da bi jih uveljavljal pred sodišči.

Maximilian Schrems družbi Facebook očita, da je zagrešila več kršitev določb na področju varstva podatkov v zvezi z njegovim zasebnim računom na Facebooku in tudi v zvezi z drugimi uporabniki tega spletnega družbenega omrežja v Evropi. Med drugim naj bi Facebook posredoval osebne podatke uporabnikov ameriškim obveščevalnim službam, je namigoval Schrems.

Tožnik je sprožil tožbo pred avstrijskimi sodišči, s katero želi doseči, da sodišče razglasi za neveljavna nekatera pogodbena določila in družbi Facebook naloži opustitev uporabe spornih podatkov za lastne namene oziroma namene tretjih ter da družba plača odškodnine. Schrems je predlagal 500 evrov odškodnine za vsakega od 25.000 tožnikov.

Družba Facebook na drugi strani trdi, da spoštuje evropsko zakonodajo na področju varovanja podatkov, pa tudi da avstrijska sodišča niso mednarodno pristojna.

Prav tako so v Facebooku očitali Schremsu, da ima kot predavatelj na področju varovanja pravic zasebnosti profesionalni interes v tem primeru in se zatorej ne more sklicevati na pravice potrošnika.

V teh okoliščinah je vrhovno sodišče Avstrije zaprosilo Sodišče EU, naj pojasni pogoje, pod katerimi je mogoče uveljaviti pristojnost za potrošnike.

Sodišče EU je z danes objavljeno sodbo pojasnilo, da uporabnik zasebnega Facebook računa ne izgubi svojega statusa "potrošnika", kadar objavlja knjige, vodi predavanja, upravlja spletna mesta, zbira sredstva in mu številni potrošniki odstopijo zahtevke, da jih uveljavlja pred sodišči.

Ni pa mogoče uveljaviti pristojnosti za potrošnike za postopek, ki ga sproži potrošnik in v katerem pred sodiščem kraja, kjer ima stalno prebivališče, ne uveljavlja zgolj lastnih zahtevkov, temveč tudi zahtevke, ki so mu jih odstopili drugi potrošniki s stalnim prebivališčem v isti državi članici, drugih državah članicah ali tretji državi. Schrems tako ne bo mogel koristiti pristojnosti za potrošnike za namene kolektivne tožbe.

Primer je pomemben, ker je Facebook - pa tudi druge podobne družbe - vse bolj pod udarom, da zbira osebne podatke svojih uporabnikov, zlasti glede njihovih navad in želja ter jih nato posreduje naprej oglaševalcem. O tem sicer še ni presojalo nobeno sodišče.

30-letni Schrems je leta 2015 na podlagi razkritij Edwarda Snowdna že uspel v tožbi proti Evropski komisiji glede deljenja podatkov z ZDA. Je tudi ustanovitelj evropskega centra za digitalne pravice (NOYB), navaja nemški Deutsche Welle.

Po razsodbi Sodišča EU je Schrems zdaj že napovedal, da bo nadaljeval s tožbo na deželnem sodišču na Dunaju. Nad odločitvijo sodišča, da ne bo mogel organizirati kolektivne tožbe, ni preveč razočaran, čeprav meni, da bo to precej povečalo procesne stroške, če se bo vsak posameznik odločil za tožbo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.