c S

Sodišče EU zaradi vulgarnosti zavrnilo zaščito naslova nemškega filma

24.01.2018 13:59 Luxembourg, 24. januarja (STA) - Naslov nemškega filma Fak ju, šola (Fack Ju Göthe) je po mnenju sodišča Evropske unije vulgarno in žaljivo, zato niso odobrili, da se ga zaščiti kot blagovno znamko. Serijo filmov si je sicer ogledalo več milijonov ljudi. Tretji del je bil lani v Nemčiji eden najbolj priljubljenih filmov; v kinih si ga je ogledalo skoraj šest milijonov ljudi.

Sodniki v Luksemburgu so danes odločili, da ime filma preveč spominja na žaljiv angleški izraz "fuck you", ki je vulgaren in žaljiv. Kljub priljubljenosti franšize pa ni izključujoče, da bi potrošnike izraz šokiral, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Produkcijsko podjetje Constantin Film je že leta 2015, ko je izšel drugi del filma, skušal v Evropi zaščititi ime kot blagovno znamko, na primer za igre, pisarniški material in pijače. Vendar je pristojni urad kljub priljubljenosti franšize to zavrnil. Vse tri dele, v katerih glavno vlogo igra avstrijski igralec Elyas M'Barek, si je skupaj v nemških kinodvoranah ogledalo več kot 21 milijonov ljudi.

Urad EU za intelektualno lastnino je takrat odločil, da nemški in avstrijski gledalci prvi del imena filma kljub drugačnemu zapisu razumejo kot angleško kletvico in žaljivko. Dodatno je to žaljivo tudi do nemškega pisatelja Johanna Wolfganga von Goetheja, ki je omenjen v imenu filma.

Produkcijsko podjetje se je na to pritožilo, vendar je danes Sodišče EU potrdilo odločitev urada.

Zadnji del filma sicer še vedno beleži uspeh, tako po številu gledalcev kot finančno. Od izida oktobra lani je v blagajno prinesel že več kot 62 milijonov evrov.