c S

Na parlamentarni odbor prihaja novela zakona o dostopu do informacij javnega značaja

11.01.2018 08:29 Ljubljana, 11. januarja (STA) - Parlamentarni odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo se bo danes lotil novele zakona o dostopu do informacij javnega značaja. Predlog, ki so ga vložili koalicijski poslanci, je nastal na pobudo novinarskih organizacij, z njim pa želijo preprečiti zlorabo instituta stranske udeležbe v upravnem postopku.

V Društvu novinarjev Slovenije, Združenju novinarjev in publicistov, Sindikatu novinarjev Slovenije ter Transparency International (TI) Slovenia so namreč septembra lani opozorili na problem, ki ga v praksi predstavlja institut stranske udeležbe v postopkih dostopa do informacij javnega značaja.

Ko namreč organ, ki odloča o prošnji za dostop do informacije javnega značaja, v postopek pritegne tudi stranske udeležence, lahko ti za postopek najamejo odvetnika, stroške zanj pa mora v primeru, da s svojo zahtevo ni uspešen, plačati prosilec.

Pobudniki so sicer pobudo naslovili na ministrstvo za javno upravo, ker pa so tam ugotovili, da bi sprejemanje novele zaradi formalnih postopkov na vladi trajalo predolgo, so se novelo v DZ odločili vložiti poslanci SMC, SD in DeSUS.

Predlog novele, ki jo DZ obravnava po skrajšanem postopku, določa, da je v postopku z zahtevo za dostop do informacije javnega značaja ali ponovno uporabo stranka postopka samo prosilec, če je predmet odločanja dostop do podatkov, za katere je z zakonom določeno, da so javni. Določa tudi, da v teh primerih vsaka stranka nosi svoje stroške postopka.

Novelo podpira tudi vlada, ki pa ob tem izraža pomislek, da je že v obstoječem zakonu pravni položaj posameznika, katerega osebni podatki se razkrivajo, "normativno določen in urejen, zato ga v konkretni in posamični upravni zadevi ne more spreminjati, niti nanj vplivati".