c S
Slovenija prvič predseduje Svetu ZN za človekove pravice 03.01.2018 07:53 Ženeva, 01. januarja (STA) - Slovenija od danes predseduje Svetu ZN za človekove pravice, vodilnemu mednarodnemu telesu na področju človekovih pravic. V središču bo povečanje učinkovitosti dela sveta, krepitev njegovega ugleda in vidnosti ter sodelovanja z drugimi entitetami v sistemu ZN ter izboljšanje konstruktivnega vzdušja, dialoga in zaupanja v njegovo delo.

Predsedovanja traja leto dni. Svet tako od danes vodi stalni predstavnik Slovenije pri Uradu ZN in drugih mednarodnih organizacijah v Ženevi, veleposlanik Vojislav Šuc, ki je bil izvoljen decembra.

Slovenija je bila prvič članica sveta med letoma 2007 in 2010. V zadnjem letu tega članstva je bila podpredsednica. Leta 2016 je nastopila svoj drugi mandat, ki bo trajal do konca leta 2018.

Pri delovanju sledi svojim nacionalnim vsebinskim prioritetam, osnovno vodilo pa je krepitev mednarodnega okolja, ki bo pripomoglo k varnosti, univerzalnemu trajnostnemu razvoju, vladavini prava in spoštovanju človekovih pravic, je v prispevku ob prevzemu predsedovanju zapisal zunanji minister Karl Erjavec. Izpostavil je tudi, da so človekove pravice od začetka ključna vsebina zunanje politike Slovenije.

Začetek predsedovanja sovpada tudi za začetkom kampanje Združenih narodov ob 70. obletnici sprejema splošne deklaracije o človekovih pravicah, ki predstavlja prvi večji dosežek obstoječega mednarodnopravnega okvirja človekovih pravic.

Svet ZN za človekove pravice v Ženevi sestavlja 47 držav, izvoljenih za triletno obdobje. Generalna skupščina ZN ga je ustanovila 15. marca 2006 ter s tem 60 let po ustanovitvi ZN tudi institucionalno dala ustrezen pomen področju človekovih pravic, ki je poleg miru in razvoja eden izmed treh glavnih stebrov te svetovne organizacije.