c S

Evropski parlament podprl začetek druge faze pogajanj o brexitu

13.12.2017 16:37 Strasbourg, 13. decembra (STA) - Evropski poslanci so danes v Strasbourgu pozdravili skupno poročilo EU in Združenega kraljestva o napredku pogajanj o brexitu in priporočili začetek druge faze pogajanj.

V resoluciji, ki jo je podprlo 556 evroposlancev, 62 jih je bilo proti in 68 vzdržanih, parlament ob tem opozarja, da je napredek v drugi fazi možen le, če bo britanska vlada v celoti spoštovala zaveze iz skupnega poročila ter jih vključila v osnutek sporazuma o izstopu iz EU.

Komentarji, kakršne so bile nedavne izjave britanskega ministra za brexit Davida Davisa, da doslej sklenjeni kompromisi niso pravno zavezujoči, po mnenju poslancev lahko ogrozijo zaupanje, ki se je vzpostavilo med pogajanji.

V resoluciji je izpostavljenih tudi pet zadev, ki jih je treba rešiti, preden bo Evropski parlament dal soglasje h končnemu sporazumu o brexitu. Gre za razširitev pravic državljanov na prihodnje partnerje in enostaven upravni postopek za državljane, ki bodo zaprosili za stalno bivališče.

Poslanci želijo tudi zagotovilo, da bodo sodbe Sodišča EU v zvezi s pravicami državljanov zavezujoče, opredeliti pa je treba tudi vlogo varuha človekovih pravic, ki bo obravnaval pritožbe državljanov. Četrti pogoj je zagotovitev pravice do prostega gibanja za britanske državljane, ki trenutno prebivajo v eni od držav sedemindvajseterice. Parlament pa želi tudi zagotovilo, da bodo zaveze Londona v zvezi s Severno Irsko v celoti izvršljive.

V časovno omejeni prehodni ureditvi mora celoten pravni red EU še naprej veljati za Združeno kraljestvo, vključno z nadzorom, še piše v resoluciji. Okvir prihodnjih odnosov, o katerem se bo razpravljalo v drugi fazi, mora po mnenju parlamenta temeljiti na trdnih in nedvoumnih načelih, lahko pa bi imel obliko pridružitvenega sporazuma med EU in Združenim kraljestvom.