c S

Upravo za probacijo bo vodila Danijela Mrhar Prelić

13.12.2017 16:17 Ljubljana, 13. decembra (STA) - Vlada je danes imenovala prvo vodjo novoustanovljene Uprave RS za probacijo. Kot vršilka dolžnosti direktorice jo bo vodila Danijela Mrhar Prelić, ki je doslej vodila službo za probacijo na ministrstvu za pravosodje.

Funkcijo bo prevzela 15. decembra za čas do imenovanja direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev oziroma najdlje do 14. junija 2018.

Sredi junija je namreč v veljavo stopil zakon o probaciji, ki ureja namen, opredelitev in vsebino probacije, način izvajanja probacije, organe, pristojne za njeno izvajanje, ter njihove naloge. Skladno z zakonom probacijo izvaja uprava za probacijo, ki je organ v sestavi ministrstva za pravosodje. Upravo sestavljajo centralna enota in probacijske enote, so še navedli v sporočilu po seji vlade.

Kot je ministrstvo pojasnilo v sporočilu, je Mrhar Prelićeva strokovnjakinja z bogatimi izkušnjami na področju penologije. Med drugim je delovala v Prevzgojnem domu Radeče, več let je vodila Zavod za prestajanje kazni zapora Ig, zadnji dve leti pa je na ministrstvu za pravosodje sodelovala pri ustanovitvi probacijske službe, so še navedli.