c S

Nizozemska bo skupaj z Avstrijo tožila Nemčijo zaradi cestnin

13.12.2017 11:07 Amsterdam, 13. decembra (STA) - Nizozemska se bo pridružila Avstriji v tožbi proti načrtom Nemčije, ki namerava uvesti do tujcev domnevno diskriminatorne cestnine za uporabo avtocest. "Nizozemska vlada, tako kot Avstrija, ugotavlja, da je nemški načrt uvedbe cestnin diskriminatoren in krši načela prostega pretoka prometa," so zapisali v izjavi.

Nizozemska je svojo namero, da se priključi tožbi, nakazala že oktobra, ko jo je Avstrija vložila na Sodišče EU, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Cestnine za nemške avtoceste bi nizozemske voznike stale med 60 in 100 milijonov evrov letno, ocenjuje nizozemsko ministrstvo za promet.

Nemška vlada je januarja sprejela spremembe zakonodaje s področja uporabe cest, po katerih se predvidoma leta 2019 uvajajo vinjete za vožnjo po nemških avtocestah, vendar bodo nemški vozniki v zameno za plačilo letne cestnine razbremenjeni plačila davka na motorna vozila.

Zakonodaja je rezultat kompromisa, ki ga je nemški minister za promet Alexander Dobrindt dosegel z Evropsko komisijo. Ta je namreč sprva prav tako nasprotovala nemškim vinjetam, a je nato popustila, potem ko je Nemčija pristala na uvedbo kratkotrajnih vinjet.

Avstrija in Nizozemska s tem nista zadovoljni in vztrajata, da Nemčija uvaja cestnine zgolj za tujce.