c S

Evropska komisija s predlogom za lažjo izmenjavo podatkov v EU

13.12.2017 08:27 Strasbourg, 12. decembra (STA) - V okviru boja proti terorizmu je Evropska komisija danes predlagala posodobitev informacijskih sistemov EU za upravljanje varnosti, meja in migracij, kar bo omogočilo lažjo izmenjavo podatkov med državami članicami. Kot so zagotovili na komisiji, bo predlog povečal varnost državljanov EU.

Predlagani ukrepi naj bi omogočili izmenjavo podatkov med različnimi sistemi, tako da bodo uslužbenci in policisti na mejah lahko kjer koli in kadar koli dostopali do pravih informacij, so sporočili s komisije.

Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, bodo lahko policisti pri preverjanju osebnih dokumentov hkrati dostopali do različnih informacijskih sistemov in se jim ne bo treba odločati, kateri sistem je primernejši.

Uporabljali bodo lahko tudi skupen sistem za preverjanje biometričnih podatkov, kot so prstni odtisi. S tem bodo lahko denimo prepoznali osebe, ki uporabljajo več identitet.

Številni napadalci, ki so v zadnjih dveh letih izvedli teroristične napade v Evropi, so namreč uporabljali več identitet in se tako izognili oblastem. Med njimi je tudi Tunizijec Anis Amri, ki je decembra lani s tovornjakom zapeljal v množico na božičnem sejmu v Berlinu in pri tem ubil 12 ljudi.

Predlog bo povečal varnost državljanov EU, saj bo olajšal varovanje zunanjih meja EU in izboljšal notranjo varnost, so poudarili na komisiji. Zagotovili so, da nova pravila zagotavljajo najvišje standarde varstva podatkov in polno spoštovanje temeljnih pravic.

"Teroristi in hudi kriminalci se ne smejo izmuzniti skozi mrežo ali se izogniti radarju," je ob predstavitvi predloga povedal evropski komisar za varnostno unijo Julian King. "To je nov ambiciozen način upravljanja in uporabe že obstoječih informacij, ki je bolj pameten in usmerjen," je še povedal.