c S

Evropska komisija s smernicami za olajšanje čezmejnih vlaganj

11.12.2017 16:41 Bruselj, 11. decembra (STA) - Evropska komisija je danes predstavila nove smernice za davčne odtegljaje, ki naj bi državam članicam pomagale zmanjšati stroške, čezmejnim vlagateljem v EU pa poenostavile poslovanje. Nova pravila ponujajo rešitve za vlagatelje, ki morajo za dohodke, kot so dividende, obresti in licenčnine, plačati davek v dveh državah članicah.

Komisija je pravila oblikovala v sodelovanju z nacionalnimi strokovnjaki v sklopu akcijskega načrta EU za unijo kapitalskih trgov. Njihovo izvajanje je za države članice prostovoljno, so pojasnili v Bruslju.

Davčni odtegljaj je davek, ki se od dohodkov, kot so dividende, obresti in licenčnine, obračuna v državi, v kateri so bili ustvarjeni. Ker pa se davek pogosto obračuna tudi v državi članici, v kateri ima vlagatelj sedež, pogosto pride do problema dvojne obdavčitve. Vlagatelji imajo sicer v primeru dvojne obdavčitve možnost zahtevati vračilo dvakrat plačanega davka, a so ustrezni postopki pogosto dragi in zapleteni.

Danes sprejete smernice naj bi izboljšale sistem tako za vlagatelje kot države članice. Pripomogle naj bi k hitrejšemu, bolj enostavnemu in standardiziranemu postopku vračila davčnega odtegljaja, kjer je to mogoče. Z namenom boljše informiranosti vlagateljev smernice predvidevajo tudi vzpostavitev enotne kontaktne točke v davčnih upravah držav EU.

Podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, pristojen za finančno stabilnost, finančne storitve in unijo kapitalskih trgov, je smernice označil za še en pomemben korak na poti do pravega enotnega trga za kapital. Vlagateljem naj bi po njegovih besedah pomagale, da se izognejo dolgočasnim postopkom in visokim stroškom, ko zahtevajo vračilo davčnega odtegljaja. "Tesno bomo sodelovali z državami članicami, da bomo zagotovili, da bodo nove smernice dale otipljive rezultate," je dejal.