c S

Sodišče EU: Luksuznih izdelkov se ne sme vsevprek prodajati prek spleta

06.12.2017 13:15 Luxembourg, 06. decembra (STA) - Sodišče EU v Luxembourgu je danes odločilo, da lahko dobavitelj luksuznih izdelkov svojim pooblaščenim distributerjem prepove, da njegove izdelke na internetu prodajajo prek platform tretjih oseb, kot sta Amazon ali Ebay. S takšno prepovedjo lahko proizvajalci po mnenju sodišča ščitijo občutek luksuza, ki jih dajejo njihovi izdelki.

Družba Coty Germany, ki v Nemčiji ponuja luksuzne izdelke, je svojemu pooblaščenemu distributerju Parfümerie Akzente prepovedala, da bi njeno blago, med drugim blagovnih znamk Calvin Klein in Chloe, prodajal na portalu ameriškega spletnega trgovca Amazon. Ker tega ni spoštoval, je zoper njega vložila tožbo.

To je dalo prav tožniku. Kot je v danes objavljeni sodbi zapisalo sodišče, gre za to, da se ohranja luksuzna podoba teh izdelkov. Kajti: kakovost luksuznih izdelkov ni le posledica njihovih materialnih značilnosti, pač pa tudi videza in prestižnosti, ki jim daje občutek luksuza. Po mnenju Sodišča EU je ravno občutek luksuza bistven element teh izdelkov za to, da jih potrošniki razlikujejo od drugih podobnih izdelkov.

Družba Coty je že leta 2014 poskušala doseči pravico na deželnem sodišču v Frankfurtu, ki pa je njeno tožbo zavrnilo. Pritožila se je na vrhovno sodišče v Frankfurtu, to pa se je za nasvet obrnilo na Sodišče EU. Prvostopenjsko sodišče mora zdaj postopati v skladu s priporočili.

Po mnenju sodnikov v Luxembourgu selektivna prodaja luksuznih izdelkov ni v neskladju s pravili varstva konkurence. Prestižnost izdelkov se s prodajo ne sme izgubiti, je menilo sodišče.