c S

Evropski parlament poziva k večjemu napredku v pogajanjih o brexitu

30.11.2017 08:09 Bruselj, 29. novembra (STA) - Evropski parlament je danes poudaril, da je za začetek druge faze v pogajanjih o brexitu nujen večji napredek na področjih pravic državljanov in meje na irskem otoku. Ob tem je koordinator Evropskega parlamenta za brexit Guy Verhofstadt v pismu glavnemu pogajalcu EU Michelu Barnierju opozoril, da so na enem ključnem področju celo nazadovali.

"Ostaja več pomembnih težav, ki zastavljajo vprašanje, ali je bil dosežen zadosten napredek," je zapisal Verhofstadt po današnjem srečanju parlamentarne skupine za brexit s predstavniki parlamentarnih odborov za zaposlovanje in socialne zadeve, državljanske svoboščine ter pravosodje in notranje zadeve.

Na srečanju so, kot piše v pismu, pri vprašanju pravic državljanov ugotovili napredek od začetka pogajanj, a opozorili na več zadev. Tako za Evropski parlament ni sprejemljiva različna obravnava družinskih članov državljanov EU, na primer glede na to, ali so se otroci rodili pred ali po brexitu. Zanje je ključno tudi vzpostaviti potrebne mehanizme za zagotovitev proporcionalnosti ter zaščite in podpore državljanom EU, tudi najbolj ranljivim.

Verhofstadt je tudi ponovil stališče parlamenta, da mora Sodišče EU ostati edino pristojno za razlaganje in izvrševanje prava unije in imeti tudi pristojnost nad pravicami priseljencev iz EU na Otoku. Ob tem z zaskrbljenostjo ugotavlja, da so glede tega pogajanja zastala oz. je prišlo celo do nazadovanja.

Glede meje med Irsko in Severno Irsko skupina za brexit v Evropskem parlamentu v pismu izpostavlja, da se mora Velika Britanija zavezati k ohranitvi velikonočnega sporazuma v vseh njegovih razsežnostih ter zagotoviti, da na meji na irskem otoku ne bo nadzora ter da se pravice ljudi na Severnem Irskem ne bodo zmanjšale.