c S

Za ustavno spremembo glede financiranja šolstva očitno ni več potrebne večine

29.11.2017 14:42 Ljubljana, 29. novembra (STA) - Poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz je danes potrdil, da ne bo podprl predloga za spremembo ustave glede financiranja šolstva. Ker je bil njegov glas na ustavni komisiji ključen za dvotretjinsko večino, to očitno pomeni konec te zgodbe. Tako ugotavlja tudi vodja poslancev SD Matjaž Han in pravi, naj komisija o predlogu glasuje.

Poslanec Göncz je v izjavi novinarjem ob robu seje odbora DZ za izobraževanje, ki je danes znova razpravljal o noveli zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, izpostavil pomen spoštovanja ustavnih odločb, v tem primeru odločbe glede financiranja zasebnega osnovnega šolstva. Po njegovem mnenju bi bilo nesprejemljivo, da bi pred izpolnitvijo odločbe glede tega vprašanja spreminjali ustavo.

Pravnoformalno se sicer strinja s premierjem Mirom Cerarjem, ki je v torkovi izjavi za STA navedel, da se ustavodajalec lahko vedno odloči za spremembo ustave, tudi če s tem preseže ustavno odločbo. A v tem primeru iz načelnih in političnih razlogov po mnenju Göncza to ni prava pot. Spomnil je, da je treba ustavo spreminjati s tresočo roko, kar pa da ne sme veljati za izpolnjevanje ustavne odločbe. "Potem bi bili daleč od načelnih in demokratičnih standardov," je povedal.

Poleg tega pa bi bilo po njegovih navedbah neprimerno, da bi bil glas poslancev narodnih manjšin odločilen. Po njegovem mnenju mora koalicija v takih primerih, kot je spreminjanje ustave, ob manjkajoči večini iskati dvotretjinsko večino na strankarski ravni. Zatrdil pa je, da nanj ni pritiskov glede glasovanja v ustavni komisiji.

Vodja poslancev SD Han pa je ob robu seje odbora zavrnil ugotovitev, da bi se v poslanski skupini, ki je bila pobudnica ustavne spremembe, napačno prešteli. Po njegovih navedbah so pač predstavili stališče in za predlog za začetek postopka za spremembo ustave dobili dovolj, 60 poslanskih glasov. "Zavedamo pa se, da je sestava ustavne komisije takšna, da bi za spreminjanje ustave potrebovali še 13. glas. Laszlo Göncz je povedal, da ne bo sodeloval v tej zgodbi in zadeva je preprosto končana," je poudaril Han. Po njegovih navedbah je treba zadevo končati oz. mora komisija o tem glasovati.

Po njegovem prepričanju z namero za ustavno spremembo ni šlo za zlorabo prava. "Upam, da imamo kot poslanci možnost v postopek vložiti predlog za spremembo ustave. To smo naredili po vseh pravilih," je pojasnil.

Ustavo so po njegovih navedbah želeli spremeniti zato, da bo v državi javno šolstvo še vedno takšno, kot v preteklosti. Zavedajo se, da bo treba spremeniti zakon, če za ustavno spremembo ne bo ustrezne večine, je dejal. A obenem je spomnil, da zakona, s katerim bi izpolnili ustavno odločbo, v SD ne podpirajo.

Sicer je 19-članska ustavna komisija za podporo predlogu za začetek postopka za spremembo ustave potrebovala dvotretjinsko večino navzočih članov komisije. Za sklep jih je glasovalo 12 od 18 navzočih, šest iz vrst SDS in NSi pa jih je bilo proti. Na seji je tedaj manjkal poslanec Göncz, ki pa predloga na seji DZ ni podprl oz. je bil vzdržan.

V tej fazi je za uspeh predloga potrebna dvotretjinska večina vseh članov komisije, torej najmanj 13.