c S

Sodišče EU razsodilo v primeru fiktivnih zaposlitev v Evropskem parlamentu

29.11.2017 13:52 Luxembourg, 29. novembra (STA) - Evropski parlament od francoske evroposlanke Dominique Bilde upravičeno zahteva vračilo 40.320 evrov, ki jih je dobila od institucije za zaposlitev asistenta, čigar dela ne more dokazati, je danes odločilo Sodišče EU. Ni pa povsem ugodilo zahtevi parlamenta, da mora sredstva vrniti tudi evroposlanka Sophie Montel, poročajo tuje tiskovne agencije.

Evropski parlament je od Montelove, ki prihaja iz francoske skrajno desne Nacionalne fronte (FN), zaradi domnevnih fiktivnih zaposlitev asistentov zahteval vračilo več kot 77.000 evrov.

Sodišče EU je sporočilo, da v primeru Montelove za nekaj mesecev manjkajo dokazi, da je asistent dejansko opravljal to delo, za nekaj mesecev pa so dokazi nejasni. Za ta čas bi moral Evropski parlament predložiti natančne in konkretne protidokaze, je ocenilo sodišče.

Očitke Montelove je sodišče v Luksemburgu zavrnilo in ugotovilo, da v parlamentu ni bila diskriminirana. Montelova je bila za evropsko poslanko izvoljena leta 2014. Sprva je bila kot večina poslancev Nacionalne fronte članica politične skupine Evrope narodov in svobode (EFN), kasneje je prestopila v skupino Evropa svobode in neposredne demokracije (EFDD).

Po drugi strani je sodišče za Dominique Bilde, prav tako iz FN, v Evropskem parlamentu pa članico EFN, ugotovilo, da ni dokazov, da je asistent dejansko delal za Evropski parlament. Evroposlanka je sredstva zanj od Evropskega parlamenta prejemala od avgusta 2014 do junija 2015, lani pa je parlament zahteval vračilo denarja.