c S

Kirurgu Dolencu ne bo treba plačati milijonske odškodnine izraelskemu bolniku

29.11.2017 08:46 Ljubljana, 29. novembra (STA) - Ljubljansko okrožno sodišče je v postopku ponovnega odločanja zavrnilo predlog za priznanje sodb izraelskih sodišč, po katerih bi moral upokojeni nevrokirurg Vinko Dolenc izraelskemu bolniku plačati milijonsko odškodnino, poroča Delo. Do pravnomočne odločitve pa ostaja v veljavi začasna odredba o zamrznitvi njegovega premoženja.

Izraelski državljan Elijahu Mesika je namreč proti Dolencu pred skoraj 20 leti vložil tožbo zaradi domnevne zdravniške malomarnosti. Mesiku so pri 33 letih odkrili možganski tumor, maja 1992 pa so ga operirali v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, toda dan po operaciji so se začeli zapleti, zaradi katerih je ostal trajni invalid.

O primeru je leta 2006 odločalo sodišče v Tel Avivu in Dolenca spoznalo za krivega, izraelskemu bolniku pa bi moral plačati 2,3 milijona evrov odškodnine.

Izraelsko sodbo so nato potrdila tudi slovenska sodišča, Dolenčevo pritožbo je zavrnilo tudi vrhovno sodišče. Zato se je obrnil še na ustavno sodišče, ki pa je marca lani razveljavilo odločbe slovenskih sodišč ter zadevo vrnilo v ponovno odločanje.

V ponovljenem postopku pa je po poročanju Dela ljubljansko okrožno sodišče predlog za priznanje izraelskih sodb zavrnilo. Ugotovilo je namreč, da niso izpolnjeni vsi pogoji za priznanje, saj ni podana vzajemnost priznavanja tujih sodnih odločb z Izraelom. V delu, ki se nanaša na odškodnino za premoženjsko škodo, pa je podan tudi pridržek javnega reda, kar pomeni, da so v Izraelu možnosti, da sodišče prizna odločitev tujega sodišča veliko manjše kot v Sloveniji, poroča Delo.

Sodba še ni pravnomočna, saj se je pooblaščenka izraelskega bolnika pritožila na vrhovno sodišče.

Do pravnomočnosti pa ostaja v veljavi začasna odredba okrožnega sodišča z junija lani o zavarovanju zdravnikovega premoženja (nepremičnin in denarja na bančnih računih). Dolenc je sicer zoper sklep o zamrznitvi premoženja vložil ugovor, a ga je sodišče zavrnilo, višje sodišče pa je tak sklep potrdilo.