c S

Juncker zadolžil Timmermansa, da posreduje za zagotovitev izvajanja arbitražne odločbe

27.11.2017 16:41 Bruselj, 27. novembra (STA) - Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je zadolžil prvega podpredsednika Fransa Timmermansa, da posreduje za zagotovitev izvajanja arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško, so danes sporočili v Evropski komisiji v Bruslju. Prvi Timmermansov korak bo obisk v obeh državah do konca tega leta.

Evropska komisija je v prvem odzivu na arbitražno odločbo 4. julija izrazila pričakovanje, da jo bosta obe državi izvajali, ter pripravljenost, da posreduje v tem procesu s ciljem zagotovitve popolnega in pravičnega izvajanja odločbe.

Premier Miro Cerar je minuli petek v Bruslju povedal, da je Juncker ob robu vrha vzhodnega partnerstva v pogovoru z njim in hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem potrdil, da komisija s posredovanjem za zagotovitev izvajanja arbitražne odločbe misli resno.

Danes so v komisiji potrdili, da se je Juncker o vprašanju izvajanja arbitražne odločbe pogovarjal z obema premierjema in da je ponovil, da je komisija pripravljena posredovati v tem procesu za čim boljšo zagotovitev izvajanja arbitražne odločitve.

Ob tem so sporočili, da je Juncker to nalogo poveril Timmermansu, ki je kot prvi podpredsednik pristojen za boljšo zakonodajo, medinstitucionalne odnose, vladavino prava in listino o temeljnih pravicah, ter da je o svoji odločitvi obvestil oba predsednika vlad.

Timmermans namerava obe državi obiskati pred koncem tega leta. Podrobnejših informacij o tem, kdaj bo prvi podpredsednik odpotoval v Ljubljano in Zagreb, za zdaj ni bilo mogoče dobiti.

Državni zbor je sicer danes sprejel sveženj zakonskih predlogov za izvajanje arbitražne razsodbe. Zakonodajo je treba ustrezno prilagoditi do 29. decembra, ko se izteče polletni rok za pripravo vsega potrebnega za uveljavitev razsodbe.

Hrvaška je doslej vztrajala, da arbitražne odločbe ne priznava in da zato tudi rok za izvajanje zanjo ne obstaja. Ponavljala je, da zanjo obstaja odprto vprašanje meje, o katerem se je pripravljena pogovarjati, in med drugim predlagala pogovore o vseh odprtih vprašanjih med državama.

Cerar in Plenković se že dlje časa poskušata dogovoriti o dvostranskem srečanju, vendar se doslej nista mogla uskladiti glede vsebine sestanka. Slovenija namreč vztraja, da mora biti to pogovor o izvajanju arbitražne razsodbe.