c S

Strožje preverjanje za večjo varnost spletnega nakupovanja v EU

27.11.2017 14:59 Bruselj, 27. novembra (STA) - Evropska komisija je danes sprejela pravila za večjo varnost elektronskih plačil v trgovinah in prek spleta. Tako za opravljanje plačil v večini primerov ne bo več zadostovala zgolj predložitev gesla ali podrobnosti s kreditne kartice, potrebni bodo dodatni varnostni elementi, pojasnjujejo v Bruslju.

Nova pravila potrošnikom omogočajo uporabo inovativnih storitev, ki jih ponujajo tretje osebe, znane tudi kot podjetja za storitve finančne tehnologije, obenem pa ohranjajo rigorozne zahteve o varstvu podatkov in varnosti za potrošnike in podjetja v EU. Mednje spadajo plačilne rešitve in orodja za upravljanje osebnih financ z združevanjem informacij z različnih računov, navajajo v Bruslju.

S tem se izvaja nedavno revidirana direktiva EU o plačilnih storitvah, namenjena posodobitvi evropskih plačilnih storitev, da se ohrani korak s tem hitro razvijajočem se trgom in omogoči razcvet evropskega trga e-poslovanja. Nove standarde je pripravil Evropski bančni organ (Eba) v sodelovanju z Evropsko centralno banko (ECB).

Eden izmed ključnih ciljev revidirane direktive je okrepitev varnosti elektronskih plačil in zaupanja vanje. V skladu z direktivo morajo tako ponudniki plačilnih storitev razviti močno avtentikacijo stranke - pred izvedbo plačila bo tako zahtevana kombinacija najmanj dveh neodvisnih elementov, ki sta lahko bodisi fizičen predmet, na primer kartica ali mobilni telefon, in geslo ali biometrični podatek, kot so na primer prstni odtisi.

Revidirana direktiva o plačilnih storitvah vzpostavlja tudi okvir za nove storitve, povezane s plačilnimi računi potrošnikov, kot so tako imenovane storitve odreditve plačil in zagotavljanja informacij o računih. Te storitve so v številnih državah EU že na voljo, po zaslugi navedene direktive pa jih bodo lahko uporabljali potrošniki po vsej EU, pri čemer bodo zanje veljale stroge varnostne zahteve. Pravila opredeljujejo zahteve za skupne in varne standarde komuniciranja med bankami in podjetji za storitve finančne tehnologije.

Evropska potrošniška organizacija Beuc je sicer do novih pravil kritična. "Ti varnostni standardi so kot švicarski sir. Na zunaj so morda videti dobro, navznoter pa je veliko lukenj," je opozorila generalna direktorica organizacije Monique Goyens.

Tako na primer transakcije pod 30 evrov ne bodo zavezane k dodatnim preverjanjem pristnosti kupca. Prav tako je Beuc kritičen do določil, ki urejajo, kakšen dostop ima tretja stranka do bančnega profila kupca. Zavzemajo se, da bi vzpostavili ločeno enotno vmesno stran, ki bi povezovala banke in izvajalce plačil, kjer bi lahko prodajalci dostopali le do nujnih informacij o kupčevem računu.

Na Evropski komisiji glede manjših zneskov sicer pojasnjujejo, da izjeme veljajo za brezstična plačila in transakcije majhnih vrednosti ter zlasti za določene vrste plačil, kot so vozovnice za javni prevoz ali plačila parkirnine. Po zaslugi teh izjem lahko ponudniki plačilnih storitev ohranijo priročnost plačevanja, ne da bi s tem ogrozili njegovo varnost, so prepričani.

Po sprejetju standardov imajo sicer Evropski parlament in države članice na voljo tri mesece za njihov pregled. Ko bodo potrjena, bodo imeli banke in drugi ponudniki plačilnih storitev 18 mesecev časa za uvedbo varnostnih ukrepov in komunikacijskih orodij.