c S
Med novoizvoljenimi predstavniki lokalnih interesov polovica svetnikov zadnjega mandata 23.11.2017 07:56 Ljubljana, 22. novembra (STA) - Na volilnih zborih po Sloveniji so popoldne izbrali 22 državnih svetnikov, ki bodo naslednjih pet let v DS zastopali lokalne interese. Med njimi je polovica v svetniških klopeh sedela že v zadnjem mandatu. Za svetnike je bilo izvoljenih tudi osem županov in nekaj podžupanov, kažejo podatki volilnih komisij volilnih enot, ki pa še niso uradni.

Med župani, ki so bili vnovič izvoljeni za državne svetnike, so velenjski župan Bojan Kontič, župan Zagorja ob Savi Matjaž Švagan, pa vuzeniški župan Franc Golob. Še naprej ostaja svetnik tudi župan Ivančne Gorice Dušan Strnad, ki se je za vstop v DS tokrat pomeril z županom Kočevja Vladimirjem Prebiličem.

Tretjič zapored je bil za državnega svetnika izvoljen koprski župan Boris Popovič. Županskim kolegom pa se v državnem svetu na novo pridružujejo sevniški župan Srečko Ocvirk, župan Litije Franc Rokavec in župan Sežane Davorin Terčon. V volilni enoti, kjer je bil izvoljen Rokavec, je bil sicer med kandidati tudi domžalski župan Toni Dragar, svetnik v zadnjem mandatu. Terčon pa je med drugim dobil več glasov od župana Pivke Roberta Smrdelja, sicer predsednika Združenja občin Slovenije.

Po tistem, ko župani ne morejo več kandidirati za poslance DZ, vuzeniški župan Golob vidi državne svetnike, ki predstavljajo lokalne interese, kot še edino vez lokalne politike z državno politiko. Kot je ob današnji izvolitvi ugotavljal Popovič, ima DS sicer malo moči, je pa glas glas državnega svetnika slišan ob določenih težavah in vprašanjih, ki so pomembna za regijo, iz katere ta izhaja.

Vnovič je bil za svetnika izvoljen nekdanji mariborski župan Franc Kangler. Njegova izvolitev pred petimi leti je v mestu podkrepila množične proteste, zaradi obsodbe na večmesečno zaporno kazen pa je ostal brez tega mandata. Sodba je bila kasneje sicer razveljavljena, a je bil na nadomestnih volitvah za državnega svetnika medtem že izvoljen Rudi Matjašič.

Slednji je bil med kandidati tudi tokrat, v volilni enoti pa so poleg njiju kandidirali še nekdanji mariborski župan Alojz Križman, župan občine Miklavž na Dravskem polju Leopold Kremžar in direktor Študentske organizacije Univerze v Mariboru Drago Žura.

Med novoizvoljenimi svetniki je tudi nekaj podžupanov. Novomeški podžupan Bojan Kekec, katerega tekmica je bila županja Občine Šmarješke Toplice Bernardka Krnc, bo svetnik že tretji mandat. Prav tako je vnovičen mandat dobil črnomaljski podžupan Samer Khalil. Na novo bosta svetniško mesto zasedla idrijski podžupan Bojan Režun in ljubljanski podžupan Dejan Crnek.

Člani DS bodo tudi predsednik SLS Marko Zidanšek, direktor Agencije RS za varnost v prometu in nekdanji kranjski podžupan Igor Velov, pomočnik direktorja v Elesu Miroslav Ribič in zdajšnji sekretar državnega sveta Marjan Maučec, ki je pred tem že bil tudi svetnik.

Prav tako se v DS vrača Bogomir Vnučec, ki je bil svetnik v obdobju od 2007 do 2012. Vnučec je kandidiral tudi pred petimi leti, a je takrat večino glasov dobil direktor Razvojne agencije zgornje Gorenjske Stevo Ščavničar, ki je bil tudi tokrat med kandidati.

Še naprej bo svetnik Milan Ozimič, ki je bil tokrat edini, ki v svoji volilni enoti ni imel konkurence. Prav tako v DS ostajajo Rajko Fajt, Branko Šumenjak in Tomaž Horvat. Slednji je premagal dva župana, ajdovskega Tadeja Beočanina in župana občine Renče-Vogrsko Aleša Bucika.

Na volitve v DS se je medtem na družbenem omrežju Twitter odzval predsednik SDS Janez Janša. Kot je zapisal je koalicija strank SDS in SLS ter neodvisnih "dobila prepričljivo večino na volitvah v državni svet".