c S

DZ sprejel spremembe zakona o financiranju občin

16.11.2017 14:05 Ljubljana, 16. novembra (STA) - DZ je danes s 37 glasovi za in 31 proti sprejel spremembe zakona o financiranju občin, ki črtajo inflacijo kot spremembo pri izračunu primerne porabe občin. Po pojasnilu vlade kot predlagateljice tudi jasneje in pregledneje določa postopek določitve povprečnine.

Sprejete spremembe nadalje posegajo v uteži pri izračunavanju primerne porabe občin, tako da bi bolj upoštevali demografsko strukturo prebivalcev. Ključni spremembi sta namreč prav pri predšolskih otrocih in starejših. Spremenjena je tudi določba o sofinanciranju skupnih občinskih uprav.

Vloženi dopolnili SDS in Levice pa nista bili sprejeti. V SDS so želeli z dopolnilom k 3. členu črtati določbe o opredelitvi izračuna povprečnih stroškov za financiranje občinskih nalog in določitev povprečnine. Želeli so, da se izračun povprečnine obdrži na zdajšnji ravni. Po njihovih navedbah namreč ni bilo nobene analize, ki bi pokazala, da bo povprečnina po novem boljše in bolj enakomerno razdeljena.

V Levici pa so z dopolnilom k 8. členu predlagali ohranitev obstoječega sistema glede financiranja skupnega opravljanja nalog občinske uprave oziroma števila občin, ki morajo biti vključene v skupno občinsko upravo. Spremembe, ki jih je predlagala vlada, bodo v praksi po njihovi oceni povzročile škodljive posledice, saj ne bodo učinkovale spodbudno.