c S

DZ sprejel novelo zakona o voznikih

16.11.2017 10:56 Ljubljana, 16. novembra (STA) - DZ je danes s 45 glasovi za in 22 proti sprejel novelo zakona o voznikih, s katero stroške vozniškega izpita, ki jih kandidati za vozniški izpit plačajo na upravnih enotah, namensko dodeljujejo Agenciji za varnost prometa. Na ta način se bodo po zagotovilih vlade agenciji zagotovila potrebna sredstva.

Zakon o voznikih namreč zdaj določa, da Agencija za varnost prometa na podlagi javnega pooblastila zagotavlja opravljanje vozniških izpitov in da stroške vozniškega izpita plača kandidat za voznika na upravni enoti ob prijavi na teoretični in praktični del vozniškega izpita.

Ti prilivi v celoti pripadajo integralnemu proračunu, agencija pa dobi del sredstev iz tega proračuna, ki ne pokrije vseh dejanskih stroškov zagotavljanja opravljanja vozniških izpitov. Zato agencija sedaj del sredstev za ta namen zagotovi iz sredstev, namenjenih izvajanju preventivnih programov.

Ob sredini razpravi o predlogu novele so ji podporo napovedali koalicijski poslanci. Obenem pa je bilo slišati precej pomislekov glede predlaganih rešitev, saj poslance skrbi, kako bo Agencija za varnost prometa porabila na novo dodeljena sredstva. Bojijo se tudi podražitve opravljanja vozniškega izpita.