c S

Evropski parlament vidi ogroženost pravne države na Poljskem in pripravlja nove korake

16.11.2017 07:36 Strasbourg, 15. novembra (STA) - Evropski poslanci menijo, da razmere na Poljskem predstavljajo "jasno tveganje za kršitev" evropskih temeljnih vrednot, vključno z vladavino prava, in so z danes sprejeto resolucijo tlakovali pot pripravi uradnega poziva k uporabi 7. člena pogodbe EU. Ta bi se lahko končala z odvzemom glasovalnih pravic Poljski.

Parlament je v resoluciji, ki je bila po razpravi potrjena s 438 glasovi za, 152 proti in 71 vzdržanimi, izrazil posebno zaskrbljenost glede ločitve posameznih vej oblasti, neodvisnosti sodstva in temeljnih pravic. Poljsko poziva, naj upošteva skupne evropske vrednote.

Bolj konkretno poziva državo, naj ne sprejme novih zakonov, če ne zagotavljajo neodvisnosti sodstva in naj v polnosti uresniči vsa priporočila Evropske komisije in beneške komisije. Med drugim jo poziva tudi k spoštovanju svobode do združevanja, obsodbi "fašističnega shoda" nacionalistov minulo soboto in zavzemanju za pravice žensk.

Kot primer, da se Poljska ne drži pogodb EU, resolucija omenja odklanjanje Varšave, da bi uresničila odločitve Sodišča EU in Evropskega sodišča za človekove pravice. Med prve šteje zahteva po ustavitvi sekanja v Beloveškem gozdu, med druge pa sodba, naj prosilcev za azil do nadaljnjega ne pošiljajo nazaj v Belorusijo, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Poljski evropski poslanec iz vrst Evropske ljudske stranke Janusz Lewandowski je obžaloval, da v Evropskem parlamentu poteka tovrstna razprava o Poljski. "Želimo si, da bi bil svet ponosen na Poljsko," je dejal poslanec, ki pripada opozicijski stranki Civilne platforma (PO).

Konservativna politična skupina (ECR), v katero spada tudi na Poljskem vladajoča stranka PiS, resolucije ni podprla. Kot je dejal poslanec iz vrst PiS Ryszard Legutko, ne gre za pravno državo, temveč naj bi želeli samo pokazati, "kdo ima v rokah kladivo". Vse skupaj je "protipoljska orgija", je dejal in protestno zapustil dvorano.

Poljska premierka Beata Szydlo je prek Twitterja dogajanje v Evropskem parlamentu označila za škandalozno. "Na vrhu EU v petek bom predstavila svoja stališča glede škandaloznega dogajanja v Evropskem parlamentu," je zapisala. Opozicijske poslance je obtožila, da so očrnili Poljsko, ko so ostali v dvorani parlamenta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V skladu z danes sprejeto resolucijo bo pristojni odbor parlamenta pripravil dokument, ki bo vseboval tudi seznam bistvenih kršitev evropskih temeljnih vrednot. Na tej podlagi bo nato Evropski parlament glasoval o pozivu državam članicam, naj sprožijo postopek v skladu s 7. členom pogodbe EU, ki bi lahko vodil v odvzem glasovalnih pravic.

Evropska komisija je že pred časom proti Poljski sprožila drugo fazo pravnega postopka zaradi sporne pravosodne reforme, grozi pa tudi s sprožitvijo "jedrske opcije" - 7. člena pogodbe EU -, ki jo povezuje z morebitnimi problematičnimi odločitvami glede vrhovnega sodišča.

Za sprožitev tega postopka soglasje ni potrebno, je pa potrebno pozneje za dejanski odvzem glasovalnih pravic. Že sedaj je sicer jasno, da soglasja ni, saj Madžarska podpira Poljsko.