c S

Evropski parlament pozval k nadzoru pravne države na Malti

15.11.2017 15:17 Strasbourg, 15. novembra (STA) - Malta mora okrepiti delovanje pravne države, Evropska komisija pa mora pozorno spremljati dogajanje v državi, da bo zagotovila nepristranski kazenski pregon, so v resoluciji pozvali evropski poslanci. Ugotavljajo, da sta neodvisnost kazenskega pregona in sodstva pod vprašajem, saj interesi posameznikov vplivajo na postopke javnega odločanja.

Evropski poslanci so po torkovi razpravi danes resolucijo v zvezi s stanjem pravne države sprejeli s 466 glasovi za, 47 proti in 167 vzdržanimi. V njej Evropsko komisijo pozivajo, naj z malteško vlado vzpostavi dialog o delovanju pravne države, poleg tega pa tudi preveri, če država izpolnjuje zakonodajo o preprečevanju pranja denarja in bančne predpise.

Resolucija namreč kot velik problem izpostavlja slabe rezultate države pri obravnavi številnih resnih obtožb o korupciji, kršenju predpisov o pranju denarja in bančnemu nadzoru. Policija naj ne bi izvajala preiskav, malteški finančni preiskovalni urad pa naj bi bil pod političnim pritiskom, je v sporočilu za javnost sporočil parlament.

Resolucija navaja ugotovitve poročil Europola, Novinarjev brez meja in začasnega odbora Evropskega parlamenta o Panamskih dokumentih, da dogajanje na Malti povzroča resne pomisleke glede vodenja države, svoboščin in nezakonitih dejavnosti, ki jih omogočajo slabo delujoči sistemi.

Med drugim so osebe, izpostavljene v poročilih malteškega finančnega preiskovalnega urada in panamskih dokumentih, še vedno v vladi. Poslanci zato pozivajo generalnega direktorja malteške policije, naj začne preiskavo, nadzorni in pravosodni organi pa naj preiščejo izdajo dovoljenja banki Pilatus, ki je v zadnjih mesecih tarča ostrih kritik.

Prav tako naj bi bilo potrebno preiskati delovanje družbe Nexia BT, ki je vpletena v program podeljevanja državljanstva in je omenjena v panamskih dokumentih.

Poslanci zahtevajo tudi razkritje programa države o prodaji malteškega državljanstva in državljanstva EU državljanom tretjih držav. V resoluciji so izraženi dvomi o tovrstnem podeljevanju državljanstva, zato poziva komisijo, da program pozorno spremlja.

V primeru Malte razkrita poročila namreč kažejo na mogočo korupcijo pri upravljanju programa, zato naj vlada pojasni, kdo vse je kupil malteško državljanstvo, in kako preverja, ali so te osebe pred nakupom dejansko eno leto prebivale na Malti, še piše v resoluciji.

Povod za tokratno razpravo in resolucijo o Malti v Evropskem parlamentu je bil umor do vlade kritične novinarke Daphne Caruana Galizia pred mesecem dni. Poslanci so danes pozvali k neodvisni mednarodni preiskavi njenega umora, s polno vključitvijo Europola.