c S

Odvetniška zbornica: Državni tožilci z nasprotovanjem kandidaturi odvetnika za člana DTS presegli pristojnosti

14.11.2017 07:56 Ljubljana, 13. novembra (STA) - Državni tožilci so po mnenju odvetniške zbornice z nasprotovanjem kandidaturi enega izmed sedmih predsednikovih kandidatov za člane Državnotožilskega sveta (DTS) "presegli svoje pristojnosti". Kot so pojasnili v zbornici, so odvetnika Blaža Kovačiča Mlinarja sami predlagali po tistem, ko jih je k predložitvi predloga pozval predsednik republike.

Odvetnik Kovačič Mlinar, eden od sedmih kandidatov, ki jih je predsednik republike Borut Pahor predlagal državnemu zboru v izvolitev na štiri prosta mesta, je od kandidature odstopil. V Odvetniški zbornici Slovenije odvetnikovo osebno odločitev spoštujejo, presenečeni pa so bili nad ravnanjem državnih tožilcev.

"Odvetniško zbornico Slovenije je burna reakcija tožilskih vrst na kandidaturo pravnega strokovnjaka iz odvetniških vrst zbodla predvsem zato, ker so si državni tožilci dovolili poseči v postopek izbire štirih članov Državnotožilskega sveta izven tožilskih vrst, ki bi moral biti izključno v pristojnosti predsednika države ter nato državnega zbora," so pojasnili v sporočilu za javnost. Po njihovem mnenju je namreč tako mogoče zagotoviti neodvisno izbiro štirih zunanjih članov DTS iz vrst pravnih strokovnjakov kot protiutež ostalim štirim članom, ki jih izberejo tožilci sami.

"Neposredno ali posredno poseganje v pristojnosti drugih organov v družbi, ki naj bi spoštovala demokratična načela in vladavino prava, ni primerno in ni dopustno," so zapisali in dodali, da močno upajo, da je bil to "osamljen poskus poseganja v pristojnosti volilnega telesa, ki se v prihodnosti ne bo ponovil". O "zaskrbljujočem ravnanju tožilcev" so v zbornici že obvestili državni zbor in predsednika republike.

Društvo državnih tožilcev Slovenije je namreč pri DZ nasprotovalo kandidaturi Kovačič Mlinarja. Kot je za časnik Delo, ki je o odstopu od kandidature poročal v soboto, pojasnila predsednica društva Mirjam Kline, nasprotovanje kandidaturi ne pomeni njegove osebne diskvalifikacije, ampak gre za to, da bi lahko "poklicno delo katerega koli odvetnika na neprimeren način vplivalo na odločanje v Državnotožilskem svetu".

V odvetniški zbornici, ki jo vodi Roman Završek, so pojasnili še, da so Kovačič Mlinarja predlagali v zbornici na Pahorjev poziv. "Odločitev predsednika republike, da je poziv k podaji predlogov posredoval tudi Odvetniški zbornici Slovenije, je logična in utemeljena na zakonu," so navedli. Kot so pojasnili, zbornica združuje preko 2300 članov, od tega 1750 odvetnikov, "med katerimi so vrhunski pravni strokovnjaki, ki povezujejo svoje teoretično znanje in izkušnje z vsakodnevno prakso v pravosodnem sistemu". Kovačič Mlinar je po njihovih navedbah strokovnjak na področju kazenskega prava in bi lahko v primeru izvolitve za člana DTS "nedvomno bistveno pripomogel k strokovnemu delu organa".

DTS je sestavljen iz devetih članov, štiri na predlog predsednika republike imenuje DZ, štiri izvolijo tožilci sami znotraj tožilskih vrst, enega pa določi minister za pravosodje. Pahor je v DZ poslal seznam sedmih kandidatov, med njimi je bil tudi Kovačič Mlinar. Javne predstavitve kandidatov bodo v torek in sredo.