c S

Višje sodišče mora v primeru Cekute najprej razčistiti, ali je njegova kazen že izvršljiva

10.11.2017 09:37 Ljubljana, 09. novembra (STA) - Višje sodišče v Ljubljani še ni odločilo o pritožbi slikarja Jureta Cekute na odločitev Okrožnega sodišča v Ljubljani, s katero mu je to zavrnilo odlog prestajanja zaporne kazni. Še prej mora namreč razčistiti dilemo, ali je njegova kazen že izvršljiva, so za STA pojasnili na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Cekuta je bil namreč v zadevi Patria II obsojen na štiri leta in štiri mesece zapora, ker naj bi upokojenega brigadirja Petra Zupana, ki je bil takrat zaposlen na ministrstvu za obrambo, napeljal, da mu je predajal zaupne dokumente o zadevi Patria. Cekuta bi se moral na prestajanje kazni zglasiti poleti, a je pred tem podal predlog za odlog prestajanja kazni iz zdravstvenih razlogov.

Okrožno sodišče je predlog po pridobitvi mnenja zdravniške komisije ministrstva za zdravje 15. septembra zavrnilo, na odločitev pa se je Cekuta pritožil na višje sodišče. Slednje je okrožno sodišče konec septembra obvestilo, da je bil v zadevi podan dvom v izvršljivost sodbe, zato mora pred tem odločiti še o tem.

Cekuta je namreč na sodišče podal tudi pritožbo zoper odločitev višjega sodišča, s katero je to zavrnilo njegovo pritožbo na obsodilno sodbo okrožnega sodišča. Podrobnosti pritožbe niso znane, a gre predvidevati, da so v njej navedeni podobni pomisleki, kot jih je v pritožbi na isto odločitev navedel soobsojeni v zadevi Peter Zupan. Kot je za STA pred časom povedal Zupanov zagovornik Janez Hočevar, je namreč višje sodišče pri odločanju o pritožbi razpisalo obravnavo, na kateri je izvajalo nekatere nove dokaze, zato so prepričani, da mora obstajati možnost pritožbe na odločitev višjega sodišča in da tako torej sodba še ni pravnomočna.

Okrožno sodišče je do zdaj obe pritožbi, s katerima Cekuta in Zupan (ta zaporno kazen medtem že prestaja) spodbijata pravnomočnost odločitve višjega sodišča, že zavrnilo, trenutno pa o njih odloča višje sodišče. Ko bo odločilo, bo lahko, kot rečeno, odločalo tudi o tem, ali je Cekutov predlog za odlog prestajanja kazni utemeljen.

Televizija POP TV je poročala, da se Cekuta najverjetneje ne bo več vrnil v Slovenijo. V Bosni in Hercegovini je po poročanju televizije tudi zaprosil za azil. Dokler ne razrešijo njegove prošnje, kar bi lahko trajalo tudi več let, ga ne bodo izročili Sloveniji. Njegov bosanski odvetnik je za POP TV sporočil, da si želi Cekuta preostanek svojega življenja preživeti v Sarajevu in da bo imel konec meseca tam tudi razstavo, posvečeno svetovnemu miru.

Na okrožnem sodišču v zvezi s tem odgovarjajo, da zakon o izvrševanju kazenskih sankcij obsojenim ne preprečuje potovanja ali prehoda državne meje pred nastopom kazni. "Zaenkrat tudi ni okoliščin, ki bi izkazovale, da gre za pobeg, zaradi katerega bi sodišče po zakonu razpisalo potrebne ukrepe. Prav tako odločitev glede odloga nastopa kazni zapora zaradi pritožbe še ni pravnomočna," so zapisali.

"Zakon je uspešno uveljavljan samo toliko, kolikor so ga sposobni uveljavljati tisti, ki so za to pristojni, v tem primeru sodišče," pa je v sredo za POP TV še dejal minister za pravosodje Goran Klemenčič.