c S

Mandatno-volilna komisija DZ soglaša z listo sedmih kandidatov za člane Državnotožilskega sveta

09.11.2017 11:41 Ljubljana, 09. novembra (STA) - Mandatno-volilna komisija DZ je na današnji seji listo sedmih kandidatov, ki jih za štiri mesta v Državnotožilskem svetu predlaga predsednik republike Borut Pahor, ocenila kot ustrezno. DZ je tudi sklenila predlagati, naj na mesto sodnice na vrhovnem sodišču imenuje Marjeto Švab Širok.

Državnotožilski svet ima devet članov, od katerih štiri izvolijo državni tožilci, enega imenuje minister za pravosodje, štiri pa na predlog predsednika republike izvoli državni zbor. Trenutni sestavi šestletni mandat poteče 12. decembra.

Po besedah generalne sekretarke v uradu predsednika republike Nataše Kovač je na javni poziv za kandidature za nove člane Državnotožilskega sveta prispelo devet prijav, od katerih je en kandidat prijavo nato umaknil. Izmed osmih je nato predsednik oblikoval listo sedmih imen in jo poslal v DZ da izmed njih izvoli štiri člane Državnotožilskega sveta. Na listi so Milan Birsa, Anže Erbežnik, Katja Filipčič, Ljubica Kosmovski Fojkar, Jožef Kovač, Blaž Kovačič Mlinar in Igor Lučovnik. Po besedah Kovačeve so vsi navedeni pravni strokovnjaki, izpolnjujejo vse zakonsko predpisane pogoje in so po mnenju predsednika republike primerni za predlagano mesto.

Mandatno-volilna komisija je danes brez razprave sklenila DZ tudi predlagati, naj na mesto sodnice na vrhovnem sodišču imenuje Švab Širokovo. Po besedah predsednika Sodnega sveta Marka Novaka, bo Švab Širokova zasedla mesto sodnice na kazenskem oddelku vrhovnega sodišča, od koder je za ustavnega sodnika odšel Marko Šorli.

Za mesto sodnika na vrhovnem sodišču se je sicer prijavilo šest kandidatov, za Švab Širokovo pa so se v Sodnem svetu po Novakovih besedah odločili, ker je bila najboljše ocenjena v daljšem časovnem obdobju in ker jo poleg kazenskega oddelka na vrhovnem sodišču podpira tudi predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič.

Mandatno-volilna komisija se je danes seznanila tudi s poročilom o premoženjskem stanju Alme Sedlar, ki ga je posredovala Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) po tistem, ko je odstopila z mesta namestnice predsednice KPK. Na poročilo člani komisije DZ niso imeli pripomb.