c S

EU v preiskavo britanskega davčnega sistema za multinacionalke

26.10.2017 13:58 Bruselj, 26. oktobra (STA) - Evropska komisija je napovedala obsežno preiskavo britanskega davčnega sistema za multinacionalke. Komisija želi s preiskavo ugotoviti, ali so na Otoku multinacionalkam omogočili plačevanje nižjih davkov na določene transakcije, kar je v nasprotju s pravili EU, sporočilo Bruslja povzema nemška tiskovna agencija dpa.

V zadnjih letih je komisija opravila več tovrstnih preiskav, med drugim na Nizozemskem in v Luksemburgu, Irski pa je naložila, naj od ameriškega tehnološkega velikana Appla izterja do 13 milijard evrov zaradi davčnih ugodnosti, ki jih je imelo podjetje na Irskem.

"Vse družbe morajo plačati pravično vsoto davkov, pravila EU pa imajo pomembno vlogo pri doseganju tega cilja," je ob napovedi preiskave poudarila komisarka za konkurenco Margrethe Vestager. Kot je dodala, države teh pravil ne morejo uporabljati v nasprotju z njihovim namenom in določenim podjetjem omogočati boljše pogoje za poslovanje kot drugim.

Do napovedi preiskave prihaja v času, ko London in Bruselj vpeta v počasna pogajanja glede izstopa Velike Britanije iz EU. Britanci naj bi EU zapustili marca 2019, komisija pa ob tem izpostavlja, da Veliki Britaniji v času, ko ostaja članica unije, pripadajo vse pravice, pa tudi obveznosti, ki jih članstvo prinaša.

Preiskava bo sicer osredotočena na britansko izjemo glede nadzora tujih družb, ki ga je država uvedla z namenom, da multinacionalkam prepreči premestitev dobička na hčerinske družbe v davčnih oazah, s čimer bi se izognile plačilu davkov.