c S

Odbor za finance za preverbo potencialnih kaznivih dejanj pri prodaji Mercatorja

26.10.2017 11:03 Ljubljana, 26. oktobra (STA) - Odbor DZ za finance in monetarno politiko je sklenil KPK in državnemu tožilstvu naložiti, naj raziščeta potencialna kazniva dejanja pri prodaji Mercatorja Agrokorju. Ostalih sklepov, ki jih je v smeri možnosti odkupa Mercatorja državi predlagala Levica, ni sprejel.

Levica je predlagala, naj vlada oz. Slovenski državni holding pripravi načrta za odkup Mercatorja in njegovo sanacijo. Kot je povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, je vlada za zaščito Mercatorja že ukrepala in ukrepa. Povzel je, kaj so doslej naredili, da posebna delovna skupina deluje v korist države, a dejal, da o nadaljnjih možnih ukrepih ne bo govoril javno.

Izpostavil je, da Mercator trenutno ni naprodaj ter da se je o njem pogovarjal z izrednim pooblaščencem hrvaške vlade za Agrokor Antejem Ramljakom in nekaterimi največjimi upniki Agrokorja. Spomnil je, da Mercatorja leta 2014 koncernu ni prodala slovenska vlada. A istočasno je ocenil, da je bila prodaja "nepremišljena", saj so ga prodali "koncernu z lastno dobaviteljsko verigo", s čimer so ogrozili slovensko verigo.

Slovenska proizvodnja hrane se je po besedah kmetijskega ministra Dejana Židana uspela prestrukturirati. A sedaj mora dobičke vlagati v razvoj, posodobitve in vstop na nove trge, ne pa sodelovati v zadružnem nakupu Mercatorja, je menil in s tem zavrnil idejo Levice, naj vlada preuči možnost preoblikovanja Mercatorja v zadrugo v lasti slovenskih dobaviteljev.

Levica je predlagala še, naj vlada preveri, ali Agrokor izpolnil svoje obveznosti iz pogodbe iz leta 2014, ko je kupil Mercator. "To zanima tudi nas," je dejal Počivalšek in izrazil upanje, da "se bo to, ali imamo kakšne možnosti ukrepanja na tem temelju, kmalu razčistilo".

Ob tem je bil kritičen do ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je v štirih dneh priznalo veljavnost hrvaškega zakona o reševanju Agrokorja v Sloveniji, pritožbo ministrstva oz. vlade , da se premoženje Mercatorja izvzame, kar so v svojih primerih priznala sodišča nekaterih sosednjih držav, pa obravnava od konca avgusta in se do danes ni nič zgodilo.

Janko Veber (SD) je menil, da "vsaka pogodba vsebuje protikorupcijsko klavzulo" in če je bila ta kršena, se jo lahko razveljavi. V primeru Mercatorja je izpostavil še vprašljivost odločbe agencije za varstvo konkurence, saj jo je takrat izdal Andrej Krašek, ki so ga mediji povezovali z odvetnico odvetniške pisarne, ki je zastopala Agrokor pri nakupu Mercatorja.

Odbor pa je potrdil le predlog, naj potencialna kazniva dejanja pri prodaji raziščeta Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) in specializirano državno tožilstvo. V razpravi je bilo namreč večkrat slišati, da je treba raziskati, ali je Agrokor, za katerega se je izkazalo, da je prirejal bilance, to počel tudi v času prevzema Mercatorja.