c S

V Evropskem parlamentu potrdili sistem za hitrejše preglede na zunanjih schengenskih mejah

25.10.2017 15:24 Ljubljana, 25. oktobra (STA) - Evropski poslanci so danes podprli uvedbo enotnega elektronskega sistema, ki bo beležil vstop in izstop državljanov tretjih držav na zunanjih mejah schengenskega območja. Sistem vstopa in izstopa, za katerega je v Strasbourgu glasovalo 477 poslancev, 139 pa jih je bilo proti, bo nadomestil žigosanje potnih listov in pospešil prečkanje meje.

Obenem bo z novim sistemom lažje odkriti osebe, ki nadaljujejo bivanje po izteku 90- ali 180-dnevnega dovoljenja za bivanje, ter zlorabe dokumentov ali identitete.

Novi sistem vstopa in izstopa bo beležil informacije o državljanih tretjih držav, kot so ime, prstni odtisi, podobo obraza, datum in kraj. Registriral bo tako tiste, ki za vstop v schengen potrebujejo vizum, kot tiste, ki ga ne.

Podatke o vstopih in izstopih bodo hranili tri leta, za posameznike, ki so prekoračili dovoljeno bivanje, pa pet let.

Sistem vstopa in izstopa, znan tudi pod kratico EES, bodo predvidoma začeli uporabljati leta 2020. Uvedli ga bodo na zunanjih schengenskih mejah ter bolgarski in romunski meji.

O sistemu EES so evropski poslanci pred današnjim glasovanjem v Strasbourgu dopoldne opravili razpravo. V njej je nastopila tudi Tanja Fajon (S&D/SD), ki je v imenu skupine socialdemokratov izrazila skrb, da glavni namen nove tehnologije ne bo upravljanje in lažje prehajanje meja temveč izključno boj proti terorizmu. "Zopet tvegamo, da kakovost zakonodaje nadomešča količina," je posvarila. "Pametne meje bodo res pametne le, če bodo ukrepi sorazmerni, delujoči in predvsem prijazni do potnikov," je še poudarila poslanka.