c S

Janši po navedbah sodišča v DZ vročili tožbo za odvzem premoženja nezakonitega izvora

19.10.2017 08:37 Ljubljana, 18. oktobra (STA) - Z Okrožnega sodišča v Ljubljani so sporočili, da so prvaku SDS Janezu Janši danes popoldne na delovnem mestu v DZ vročili tožbo za odvzem premoženja nezakonitega izvora. Kot so dodatno pojasnili, so pošiljko vročili pooblaščeni osebi DZ, zadolženi za sprejemanje pošiljk. Janša pa je na Twitterju navedel, da danes ni bilo nobene vročitve.

Janšo je sicer sodni vročevalec z večjim sodnim paketom danes pričakal že po odhodu iz sodne dvorane, a je prvak SDS paket zavrnil.

Novinarjem je povedal, da je šlo najverjetneje za poskus vročitve tožbe za odvzem premoženja nezakonitega izvora. A Janša pravi, da mu je bil takšen paket vržen pod poštni nabiralnik že maja letos in tako vročen s t. i. fikcijo vročitve. Janša je sicer še vedno prepričan, da je tožilstvo tožbo za odvzem premoženja vložilo več kot dve leti prepozno.

Danes so mu po navedbah sodišča ob 15.20 tožbo vročili na delovnem mestu v prostorih državnega zbora na način, kot ga določa drugi odstavek 140. člena zakona o pravdnem postopku. Slednji določa, da če se vroča na delovnem mestu tistega, ki naj se mu vroči, pa tega ni najti tam, se lahko vroči pisanje osebi, ki je zaposlena na tistem mestu, če ga hoče sprejeti.

V službi za odnose z javnostmi DZ so za STA potrdili informacijo sodišča. Na slednjem pa so za STA dodatno pojasnili, da so sodno pošiljko vročili pooblaščeni osebi DZ, ki je zadolžena za sprejemanje pošiljk, kar jim omogoča zakon.

Specializirano državno tožilstvo je namreč zoper Janšo aprila na sodišče vložilo tožbo, s katero zahteva odvzem premoženja nezakonitega izvora v višini nekaj manj kot 400.000 evrov. Vložitev tožbe je po poročanju medijev posledica finančne preiskave, v kateri je tožilstvo preverjalo premoženje Janše in povezanih oseb.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je sicer danes potekal prvi narok glavne obravnave v tožbi, s katero SDS od države zahteva 886.257 evrov odškodnine zaradi sojenja v zadevi Patria. Še pred tem je bil neuspešno izveden poravnalni narok. Država namreč po besedah Janeza Janše zahtevek zavrača, SDS pa vztraja, da je do škode prišlo in to namerno.