c S

Minister Klemenčič kandidat za komisarja za človekove pravice Sveta Evrope

18.10.2017 15:49 Ljubljana, 18. oktobra (STA) - Pravosodni minister Goran Klemenčič je kandidat za komisarja za človekove pravice Sveta Evrope. Vlada je na današnji seji sprejela sklep o podpori njegovi kandidaturi in zunanjemu ministrstvu naložila, naj jo posreduje Svetu Evrope.

Postopek za imenovanje novega komisarja je stekel letos poleti, konec novembra pa bo opravljen izbirni postopek za določitev liste treh kandidatov. O novem komisarju bodo glasovali na zimskem plenarnem zasedanju Parlamentarne skupščine Sveta Evrope v drugi polovici januarja 2018.

Komisar za človekove pravice Sveta Evrope je neodvisna in nepristranska izvensodna institucija, ki jo je leta 1999 ustanovil Svet Evrope z namenom krepitve ozaveščenosti in spoštovanja človekovih pravic v državah članicah.

Pogoji, ki jih mora izpolnjevati kandidat za komisarja, so eminentna osebnost z visoko moralno integriteto in priznanim strokovnim znanjem s področja človekovih pravic, javno zavzemanje za vrednote Sveta Evrope in osebna avtoriteta, ki je potrebna za učinkovito izvajanje mandata. Vlada meni, da Klemenčič izpolnjuje navedene pogoje, zato podpira njegovo kandidaturo.

Kandidatura slovenskega predstavnika bi po oceni vlade predstavljala nadaljevanje aktivnosti Slovenije za uveljavljanje uglednih strokovnjakov v mednarodnih telesih in potrditev pomena, ki ga Slovenija posveča človekovim pravicam, hkrati pa bi pripomogla h krepitvi njenega ugleda in vloge na tem področju.

Klemenčič je od leta 2014 minister za pravosodje, pred tem je bil od leta 2010 do leta 2014 predsednik Komisije za preprečevanje korupcije. V preteklosti je več let delal kot vodja projektov in svetovalec na oddelku za probleme kriminalitete Sveta Evrope.

Naloge komisarja za človekove pravice Sveta Evrope od aprila 2012 opravlja latvijsko-ameriški borec za človekove pravice in politolog Nils Muižnieks.