c S

Predlog uredbe o določitvi centrov za socialno delo in teritorialne pristojnosti v javni razpravi

18.10.2017 12:50 Ljubljana, 18. oktobra (STA) - Potem ko je DZ že sprejel novelo zakona o socialnem varstvu, ki določa reorganizacijo centrov za socialno delo, mora vlada sprejeti še uredbo o določitvi centrov, njihovega sedeža in teritorialne pristojnosti. Predlog uredbe, ki ga je ministrstvo za delo že pripravilo, je v javni razpravi do 2. novembra.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so za STA pojasnili, da je z deležniki "več ali manj vse usklajeno", tako da v javni razpravi ne pričakujejo večjih pripomb.

Med zadnjimi še nerešenimi točkami je ostalo vprašanje, ali naj območje upravne enote Grosuplje vključuje Center za socialno delo Osrednja Slovenija - zahod s sedežem v Kočevju ali pa raje Center za socialno delo Ljubljana s sedežem v Ljubljani. Predlog zdaj predvideva zadnjo rešitev, da je torej območje upravne enote Grosuplje vključeno pod Center za socialno delo Ljubljana s sedežem v Ljubljani.

Uredba se bo po predlogu začela uporabljati 1. oktobra 2018.

Novela zakona o socialnem varstvu, ki je začela veljati sredi oktobra, prinaša reorganizacijo centrov za socialno delo. Nova organizacijska struktura ohranja obstoječih 62 centrov in 1248 zaposlenih, uvaja pa 16 območnih centrov na regijski ravni.

Območni centri bodo opravljali pravne, finančne in računovodske zadeve ter naloge s področja informatike za lokalne enote centrov v regiji. Vključevali bodo tudi strokovno mobilno skupino, regijsko interventno službo in v nekaterih regijah krizni center za mlade. Vsak območni center bo vključeval enoto za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev in enote centrov za socialno delo.

Pomemben del reorganizacije centrov sta tudi izvajanje socialne aktivacije in uvedba informativne odločbe. Programi socialne aktivacije se že izvajajo, vlada pa je v začetku oktobra pripravila tudi predlog novele zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, s katero želi uvesti informativni izračun. Ta bo po njenih zagotovilih olajšal uveljavljanje enoletnih pravic. Če bo novela sprejeta v DZ, se bo začela uporabljati 1. septembra 2018.