c S

Državni zbor potrdil dopolnitev zakona o volitvah poslancev iz Slovenije v Evropski parlament

17.10.2017 15:50 Ljubljana, 17. oktobra (STA) - Državni zbor je soglasno sprejel dopolnitev zakona o volitvah poslancev iz Slovenije v Evropski parlament, ki državljanom Slovenije, ki živijo v drugih članicah EU, omogoča, da kandidirajo v Evropski parlament. Določa namreč organ, ki ugotavlja obstoj volilne pravice in podatke posreduje državi, v kateri kandidira kandidat.

Dopolnitev zakona v slovenski pravni red vnaša direktivo EU, ki bi jo morala Slovenija v svojo zakonodajo prenesti že pred časom, zaradi česar EU zoper Slovenijo vodi neformalni postopek. Meni namreč, da naša zakonodaja ne določa skrajnega roka (pet dni), v katerem mora pristojni organ drugi državi članici EU poslati informacije o obstoju volilne pravice slovenskega državljana, ki na volitvah v Evropski parlament kandidira v drugi državi članici.

Podporo dopolnitvam so v današnji dopoldanski razpravi napovedali v vseh poslanskih skupinah, kjer pa so nekateri tudi spomnili, da Slovenija s prenosom direktive v svoj pravni red že močno zamuja.

Po oceni Zvonka Laha (NSi) bi lahko prenos omenjene direktive v celoti pravilno izvedli že leta 2014, ko je DZ spreminjal osnovni zakon, vendar so takrat del njene vsebine spregledali. "Upamo, da bomo danes domačo nalogo opravili tako, kot je prav," je dejal.

Po besedah Anite Koleša (SMC) je dopolnitev "tehnični popravek novele iz leta 2014, saj je Evropska komisija v zvezi s prenosom omenjene direktive ugotovila, da ni bil v celoti prenesen en njen del".

V SDS pa bi po besedah Tomaža Lisca (SDS) od vlade pričakovali, da bi s predlogom v DZ prišla prej, "ne pa spet pred iztekom roka za poročanje". "Še vedno velja modus operandi te vlade 'hiti počasi' in zato zamujamo," je opozoril.