c S

Ministrstvo: Odločitev sodišča o izločitvi prisluhov Jankoviću bo močno vplivala na pregon zahtevnih oblik kriminalitete

28.09.2017 08:00 Ljubljana, 27. septembra (STA) - Odločitev višjega sodišča, ki je zavrnilo pritožbo tožilke Blanke Žgajnar glede uporabe gradiva, pridobljenega s prikritimi preiskovalnimi ukrepi zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića v zadevi farmacevtka, je dejstvo, ki bo po oceni ministrstva za pravosodje močno vplivalo na kazenski pregon zahtevnih oblik kriminalitete.

Ministrstvo ob tem podpira predlog za sprejetje avtentične razlage četrtega odstavka 153. člena in drugega odstavka 154. člena zakona o kazenskem postopku, ki ga je v parlamentarni postopek vložila opozicijska NSi in bo po mnenju ministrstva odpravil pravne nejasnosti na tem področju. Predlog je obravnavala in podprla tudi vlada, zato upajo, da jo bo državni zbor čim prej potrdil.

NSi je namreč v DZ vložila predlog za avtentično razlago, iz katere bi izhajalo, da je dveletni rok, v katerem bi moralo tožilstvo začeti kazenski pregon na podlagi dokazov, pridobljenih iz prikritih preiskovalnih ukrepov, zgolj instrukcijski. Predlog so spisali po prvostopenjski odločitvi v zadevi farmacevtka, ko je preiskovalna sodnica na predlog Jankovićevega zagovornika odredila izločitev in uničenje dokazov, ki jih je tožilstvo pridobilo s prisluškovanjem, ker je tožilka z začetkom kazenskega pregona zamudila omenjeni dveletni rok oziroma je zahtevo za preiskavo vložila po tem roku.

Danes pa je postala znana tudi odločitev višjega sodišča, ki je preiskovalni sodnici pritrdilo.

Vlada je sicer v nedavno sprejetem mnenju ocenila, da je namen omenjenih določb varovanje zasebnosti osumljenca oz. druge osebe, proti kateri so se izvajali prikriti preiskovalni ukrepi, in zapoved delovanja ter odločanja organov pregona v razumnem času. Ni pa namen onemogočanje izvedbe kazenskega pregona na podlagi zakonito izvedenih prikritih preiskovalnih ukrepov, katerih izsledki utemeljujejo obstoj kaznivega dejanja in suma, da je določena oseba storilec, je še menila vlada.

"Nasprotna razlaga bi pomenila uporabo teh zakonskih določb v nasprotju z njihovim pomenom in namenom, obenem pa ustavno neprimerno in nesorazmerno omejevanje učinkovitosti delovanja pravne države oziroma organov pregona in odkrivanja, s tem pa tudi omejitev javnega interesa, ki ga uresničuje kazenski postopek," so takrat še zapisali v mnenje.