c S

V koaliciji ob interpelaciji Klemenčiča zlasti o odnosu SDS do ministra

27.09.2017 15:44 Ljubljana, 27. septembra (STA) - V koaliciji so ob interpelaciji pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča izpostavili zlasti "ljubezenski" odnos SDS do ministra. V DeSUS bodo interpelacijo še preučili, v SMC in SD ministru obetajo podporo. So pa bolj ostri ob odločitvi sodišča o uničenju prisluhov Zoranu Jankoviću v zadevi farmacevtka, saj vsak tak primer krni ugled pravosodja.

Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer se je v izjavi novinarjem v DZ zahvalila vlagateljici interpelacije za priložnost, da bodo lahko povedali, kaj je Klemenčič naredil za izboljšanje pogojev za pravno državo. Prav tako bo minister lahko povedal, kje je naletel na ovire ter kaj posamezne stanovske organizacije počnejo za to, da do izboljšanja pravosodnega sistema na nekaterih mestih ne bi prišlo. Pri tem je Kustec Lipicerjeva izpostavila veto DS na novelo zakona o kazenskem postopku.

Vse drugo, "kar zadeva osebnih težav in stisk, ki jih ima prvak SDS Janez Janša z ministrom Klemenčičem, pa žal ne more in ne sme biti v demokraciji stvar interpelacije".

Danes sicer odmeva tudi odločitev ljubljanskega višjega sodišča, ki je zavrnilo pritožbo Specializiranega državnega tožilstva na odločitev preiskovalne sodnice o izločitvi dokazov, ki jih je tožilstvo pridobilo s prisluškovanjem ljubljanskemu županu Jankoviću.

Kustec Lipicerjeva se strinja, da vsak tak primer krni ugled pravosodja oz. ga krnijo vsi primeri, pri katerih prihaja do težave zato, ker je "država s svojimi institucijami zamočila in ni upravičila zaupanja ljudi". Nihče v državi po besedah Kustec Lipicerjeve ne sme biti in tudi ni nedotakljiv, pravna država deluje za vsakega državljana enako".

Sicer pa je spomnila, da novela zakona o kazenskem postopku popravlja prav take anomalije. "Pa ste videli, kaj je doživela," je pristavila.

Po besedah poslanca DeSUS Petra Vilfana politika ni tista, ki bi lahko komentirala odločitev sodišča. Dejstvo pa po njegovem mnenju je, da to, kar se dogaja v slovenskem pravosodju, tudi v tem primeru, ni v prid pravosodju in nanj meče slabo luč.

Na vprašanje, ali je Janković še kdaj lahko v najvišji državni politik, denimo predsednik vlade, pa je Vilfan odgovoril z besedami, da je vsak nedolžen, dokler mu na sodišču ne dokažejo drugače. "Kolikor vem, Jankoviću še nobeno sodišče ni nič dokazalo oz. še ni dobil obsodilne sodbe," je dejal.

Interpelacija pa glede na "odprto fronto" med SDS in Klemenčičem od začetka mandata po poslančevem mnenju ni presenečenje. Prav tako ni presenečenje glede na predvolilni čas, ko se na tak način poskuša destabilizirati koalicija in pritegniti malo dodatne pozornosti, je dejal v izjavi novinarjem.

V DeSUS bodo interpelacijo preučili in se pogovorili z ministrom ter se zatem odločili o podpori. Novele zakona o kazenskem postopku DeSUS ni podprla, a po Vilfanovih besedah zaradi enega primera ne morejo dela ministra negativno oceniti.

Poslanec SD Jan Škoberne je v izjavi interpelacijo pospremil z besedami, da je bilo "ljubezenskih zgodb med Goranom in Janezom zdaj že dovolj". Spomnil je na predvolilno obdobje in ocenil, da bo SDS pač začela s standardnim postopkom inflacije interpelacij.

Škoberne ocenjuje, da tako obsežne reforme pravosodja ni opravil še noben minister, zato ima v tem pogledu podporo SD. Novela zakona o kazenskem postopku, ki je SD ni podprla zato, ker so v SMC podprli dopolnilo NSi, pa je po njegovih navedbah posamična zgodba.

Na vprašanje, ali je Janković nedotakljiv, pa je Škoberne odgovoril z besedami, da bi bil hud problem za pravno državo, če bi to držalo, saj morajo zakoni veljati za vse enako. Vsak tak primer krni ugled pravosodja, na to temo bi se moral sestati Državnotožilski svet, je ocenil.

Na vprašanje, ali po njegovem mnenju kdo ščiti Jankovića, pa je Škoberne odgovoril z besedami, da sicer ne verjame v teorije zarote, a kot predsednik odbora DZ za pravosodje opaža, da marsikaj ne poteka dovolj učinkovito in se marsikdo tudi v primeru novele zakona o kazenskem postopku otepa tega, da bi morali začeti delati bolje in več.

SDS sicer Klemenčiču v interpelaciji očita zavajanje javnosti glede ravnanja protikorupcijske komisije v primeru suma pranja denarja preko NLB ter da je s svojimi dejanji povzročil izgubo zaupanja v funkcijo ministra in pravosodje.