c S

Državni svet izglasoval veto na novelo zakona o kazenskem postopku

27.09.2017 09:59 Ljubljana, 26. septembra (STA) - Državni svet je z 32 glasovi za in štirimi proti izglasoval veto na novelo zakona o kazenskem postopku, ki ga je DZ sprejel v sredo. Večina svetnikov je prisluhnila mnenju predlagateljev, da novela slabša položaj osumljencev v kazenskih postopkih in preveč omejuje sodno preiskavo.

Odložilni veto je predlagala interesna skupina kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev. Kot je povedala državna svetnica Bojana Potočan, je bila novela zakona skozi parlamentarno proceduro sicer nekoliko izboljšana, še vedno pa vsebuje nekaj zanje zelo spornih rešitev.

Pri tem izpostavljajo nadomestitev sodne preiskave s policijsko-tožilskimi dejanji v predkazenskem postopku. "Gre za velike in nedomišljene spremembe, ki bodo povzročile velike težave in zastoje v postopku. Povzročile bodo tudi podaljšanje glavnih obravnav, zaradi česar se bodo kazenski postopki podražili," je dejala.

Glede spremenjenega načina zaslišanja osumljencev v predkazenskem postopku po besedah Potočanove izpostavljajo predvsem problematiko socialno šibkejših obdolžencev, ki si ne bodo mogli zagotoviti ustreznega zagovornika v kazenskih zadevah, kjer ni obvezna prisotnost zagovornika.

Minister za pravosodje Goran Klemenčič je zanikal navedbe, da ukinjajo sodno preiskavo, res pa je, da se jo omejuje, je dejal. Slovenija je po njegovih besedah ena od še redkih držav, ki sploh še imajo sodno preiskavo.

Zanikal je navedbe o manjšanju pravic osumljencev v kazenskih postopkih. "Te se celo povečujejo," je dejal. Zakon po njegovih besedah vsebuje celo vrsto dobrih rešitev, ki pa zaradi veta ne bodo mogle biti uveljavljene.

"Strinjam se, da so določene izboljšave, ki jih prinaša zakon, potrebne, vendar ne na način, kot je ponujen in ki 'ruši enakost obrambe in tožbe'," je odgovorila Potočanova. Izrazila je obžalovanje, da državni svet nima možnosti četrte obravnave zakona, kar pomeni, da bi lahko dali veto zgolj na sporne člene zakona.

"Gre na neravnovesje med organi pregona in obrambo, kar zbuja zaskrbljenost," je dejal državni svetnik Milan Lukić.

Državni svetnik Igor Antauer pa je opozoril na previdnost, "ko hočemo nekaj spremeniti na hitro". "Pri tem lahko povzročimo škodo tistim, ki so najbolj šibki," je dejal.

Državna svetnika Alojza Kovšco in Zorana Božiča je zmotila določba, ki omejuje pooblastilo posebnega oddelka tožilstva, da preiskuje policijo, zgolj na preiskavo nezakonitih dejanj, ki jih policisti storijo v službenem času. "Če slednje drži, potem je treba veto absolutno podpreti," je menil Božič, a na koncu vseeno napovedal, da bo glasoval proti vetu. Klemenčič je sicer navedeno ureditev potrdil, a dodal, da je usklajena s specializiranim oddelkom državnega tožilstva.

Državni svetnik Stojan Binder pa je dejal, da v Sloveniji na področju pravosodnih postopkov trenutno vlada kaos, saj so postopki počasni in neučinkoviti. "Nisem pa prepričan, da predlagana novela to izboljšuje," je dejal.

Po izglasovanem vetu bo moral DZ o noveli ponovno odločati, podpreti pa jo bo moralo najmanj 46 poslancev, kar bo težko doseči, saj jo je DZ v sredo sprejel z 32 glasovi za in 20 proti.